Hlavní obsah

Glosa Báry Nesvadbové: Láska je horší droga než kokain

Záhady Josefa Klímy ze 17. 10. 2019: Spisovatelka Bára Nesvadbová o lásce a jiných závislostech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Známá spisovatelka se zamýšlí nad drogami a závislostmi současné mladé generace a odhaluje vlastní závislost.

Článek

Jak sama říká, netráví každý večer u Netflixu nebo HBO, raději je mezi živými lidmi nebo s knížkou v ruce. Ale nedávno ji dcera upozornila na seriál Euforie. „Úplně jsem se zděsila – moje zkušenosti s drogami sahají tak akorát k My děti ze stanice ZOO. A najednou jsem pochopila, že sebepoškozování, drogová závislost a závislost na různých přístrojích provází mladou generaci naprosto extrémně,“ říká Nesvadbová.

První potah z trávy zažila se spolužáky své dcery poté, co strávila večer s kamarádem Tomáškem nad debatou o Alence v říši divů. A protože byl zhulený a ona jen lehce přiopilá, tak on byl chytřejší, což se jí nelíbilo. A tak se rozhodla to vyzkoušet – raději však s mladou generací, před kterou se tak neztrapní. Ale překvapivě to s ní nic nedělalo. Podobně to bylo i s jinými „drogami“.

„Kdysi jsem napsala knížku pod Rohypnolem a Merlotem. A nic. Kouřívala jsem vždycky, když jsem editovala texty, pak jsem přestala a také nic. Zajímal a bavil mě jeden muž, pak to krachlo, a také nevisím někde na oprátce. Moji zkaženější kamarádi říkají, že jsem jenom ještě neobjevila svoji vlastní drogu,“ popisuje Nesvadbová.

Na základě této debaty Nesvadbová nakonec dospěla k závěru, že její drogou je vlastně láska. „Mě totiž strašně baví milovat, být zamilovaná, toužit, poznávat. A v té analýze mi najednou došlo, jak bezpečné to má ta současná mladá generace, protože možná je taková lajna kokainu lépe zvládnutelná než láska,“ uzavírá v nadsázce Nesvadbová.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované