Hlavní obsah

Glosa: Církev je v úzkých. Na vině je okázalost a pýcha

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Stín posledních kauz padá i na „papeže Poláka“ Jana Pavla II. Na snímku jeho socha v Krakově.

Reklama

Článek

Staří muži ve vedení polské církve promrhali důvěru společnosti, možná nenávratně.

Oderwany od rzeczywistości. Tenhle výraz se v Polsku používá pro situace, kdy někdo či něco ztratí kontakt s realitou. Už delší dobu by se dal použít pro popis tamní katolické církve. Ta se navzdory těsnému propojení s vládnoucí garniturou ocitla v úzkých. Vyplouvají na ni další a další skandály o sexuálním zneužívání dětí ze strany duchovních, tutlání afér a ukrývání kněží jejich přesouváním z fary na faru.

Podle průzkumu ze začátku listopadu už na 66 procent lidí hodnotí roli církve ve veřejném životě negativně. Věřících na bohoslužbách ubývá, méně je křtů i církevních sňatků. Nejde ale o nějaký úprk od víry. Poláci se jednoduše obracejí zády k církvi jako instituci a ke zkompromitovaným hierarchům jako jejím představitelům.

Když měl v roce 2018 premiéru film Klér, který na smyšlených příbězích tří hříšných kněží vyobrazil doslova mafiánský systém, v kinech byl nával. Divácky úspěšný film režiséra Wojciecha Smarzowského ale nakonec žádný převrat nezpůsobil.

Na jaře 2019 pak přišel dokument Jen to nikomu neříkej. Představil oběti sexuálního zneužívání a konfrontoval i útočníky z řad kněží. Viděly ho desítky milionů lidí a vypadalo to, že se něco hnulo. O rok později přišel podobný dokument Hra na schovávanou. Všechny tyhle filmy postupně otřásly důvěrou v církev.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Tento týden měla premiéru další hodinu a půl dlouhá reportáž. Ta už se netýká jen kněze z Horní Dolní nebo řadového biskupa. Ukazuje přímo na dlouholetého pobočníka papeže Jana Pavla II. Kardinál Stanisław Dziwisz měl cíleně ukrývat odporné zločiny páchané kněžími v Mexiku, Americe, Polsku i dalších státech. Podle různých svědectví za to dostával obálky s penězi.

Kardinál se brání, všechno popírá a volá po vyšetřovací komisi. Jeho problém ale znásobila čerstvá zpráva z Vatikánu o hříších zvrhlého amerického kardinála McCarricka. Podle zprávy papež Jan Pavel II. s Dziwiszem o obviněních proti Američanovi věděli, a přesto ho povýšili. Stín tedy padá také na „papeže Poláka“. O jeho roli v možném krytí afér se právě připravuje nový polský dokument.

Proti církvi míří i hněv části společnosti. Na povrch se dostal po nálezu ústavního soudu, který v Polsku velmi výrazně redukuje už tak omezené možnosti legálního přerušení těhotenství. Skupiny demonstrantů vtrhly do několika kostelů a narušily bohoslužby, na dveřích a zdech kostelů se objevily nasprejované nápisy. Důvodem nebyl jen církevní postoj k potratům, ale i neformální politický vliv katolické instituce a její propletení s vládou a prokuraturou. A olej do ohně přilévají i odporné výroky církevních představitelů na adresu sexuálních menšin a žen, jejich okázalost i pýcha.

Staří muži ve vedení polské církve promrhali důvěru společnosti, možná nenávratně. Sami si to ale zatím nejspíš neuvědomují. Jako by byli skutečně „oderwani od rzeczywistości“ a dál žili ve 20. století.

Reklama

Doporučované