Hlavní obsah

Glosa: Čtyři věci, za které máme být covidu vděční

Foto: Seznam Zprávy

Covid nám dal šanci natrénovat, co se bude příště hodit.

Reklama

Článek

Poučení z covidového vývoje, verze podzim 2020.

Může to vůči 6208 zemřelým Čechů a Češek znít cynicky, ale na největší virové katastrofě naší éry se dá najít i něco pozitivního. Taková poučení z covidového vývoje. Pojďme probrat čtyři z nich.

V první řadě jde o zdraví. Vzhledem k překonané hranici šesti tisíc obětí jsme epidemii vlastně nezvládli, ale covid-19 posloužil jako dokonalé branné cvičení pro příště. Z Číny jednou může přiletět něco, co bude kombinovat schopnosti covidu, MERS a SARS. Stačí, aby si z každého vzal to horší – ze SARS schopnost útočit na všechny věkové kategorie, z MERS vysokou smrtnost a z covidu fakt, že infekční můžete být, aniž máte příznaky. Covid nám dal šanci natrénovat, co se bude příště hodit. Z přehlížené profese hygieniků vytvořil důležitou vrstvu lékařského stavu a nás – pacienty – poučil, že i banálně znějící pravidla (myjte si ruce nebo nechoďte s rýmou do práce) fungují.

Ale covid-19 mění nejen medicínu a pacienty. První skutečnou reformu prožívají školy. Až nyní se děje, co desítky let slibovali ministři školství, a že jich bylo. Pamatujete všechny ty akce a promrhané miliardy, třeba na „Internet do škol“? Teprve teď, vážení reformátoři, proniká internet do škol. A netýká se to jen učitelů, osnov, zbytečného učiva, které pod tlakem distanční výuky mizí. Týká se to i rodičů a jejich tentokrát skutečného zapojení do výuky. Kam se hrabe SRPŠ (dříve narození už vědí).

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Majitelé zavřených obchodů prominou, ale k lepšímu se mění i nákupní chování. Například: Proč bychom měli nakupovat i v neděli? Tenhle příkaz – věnovat se v neděli čemukoliv jinému, jen ne brouzdání po hypermarketech – by měl přežít i covidové vlny, ať budou tři nebo čtyři.

K nákupům ještě jedna poznámka. V e-shopech, které jenom letos slaví už třetí Vánoce, se drtivě prosazuje placení kartou. Kdo ví, třeba s covidem začala éra bez hotových peněz.

Na konec – jako čtvrté pozitivní poučení – jsem nechal nejdůležitější místo ze všech. Všimněte si, co teď v rozhovorech pro média říkají lidé, kteří před epidemií pracovali 14 hodin denně a teď je virus zahnal do home office. Skoro každý na otázku, co se nejvíc změnilo, řekne: Jsem víc s rodinou. Jsem víc doma.

No konečně, hodilo by se dodat.

Reklama

Doporučované