Hlavní obsah

Glosa: Cynismus poražených a opatrnost vítězů

Foto: Seznam Zprávy

Když někdo kritizuje vítězné koalice za současnou nečinnost, neznamená to, že je fanoušek Andreje Babiše.

Reklama

Článek

Zejména budoucí premiér má možnost ukázat, že je lídr, což se pozná tak, že bude ochotný dělat kroky, které jsou riskantní a možná i pro něj osobně nevýhodné.

Když někdo kritizuje vítězné koalice za současnou nečinnost, neznamená to, že je fanoušek Andreje Babiše. A je hloupé, když ho za to naopak příznivci budoucích vládnoucích stran – včetně bývalých politických hvězd či zaměstnanců jejich PR oddělení – povýšeně okřikují. Nechte si své rozumy od cesty.

Ano, nejsme hloupí a víme, že ODS, Starostové, TOP 09 ani další ještě nemají exekutivní moc a ani faktickou odpovědnost. Ale mají politickou odpovědnost a hlavně pokládají kameny důvěry a racionality, na kterých by pak měli stavět následující roky vládnutí.

Rozumíme i tomu, že je pro Petra Fialu vrcholně nespravedlivé, že zemi přebírá uprostřed krize a v mizerném stavu, za který je do velké míry odpovědná končící vláda. Ale jsme ve zcela mimořádné situaci, jež by se měla odrazit v mimořádných politických krocích.

Je v tuto chvíli zcela lhostejné, co říkají zavedené politické zvyklosti i příručky politické taktiky. Je jedno i to, kdo je z hlediska ústavy teď takzvaně na tahu. Na tyhle s prominutím hlouposti teď není čas.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Můžeme kritizovat Miloše Zemana, který by měl navzdory nemoci rychle „vystřídat“ premiéry, třeba i za použití mimořádných, nebo dokonce ústavně sporných kroků. Můžeme taky lomit rukama, jak je smolné a nešťastné, že pandemická vlna kulminuje zrovna v momentě, kdy zemi nikdo neřídí.

Ale to je tak všechno, co můžeme udělat. Pak je tu ovšem to, co můžou a co by měli udělat Andrej Babiš a Petr Fiala. Zejména budoucí premiér má možnost ukázat, že je lídr, což se pozná tak, že bude ochotný dělat kroky, které jsou riskantní a možná i pro něj osobně nevýhodné.

A sice vytvořit s jakoukoli nálepkou tým, který začne okamžitě krizově řídit zemi do doby, než prezident provede všechny formální kroky. Stávající ministři budou mít exekutivní moc, ti budoucí pak politickou odpovědnost. Ale je třeba přijít s jasným plánem a začít ho prosazovat.

Protože jde o život, bez nadsázky. A těm, kteří kvůli cynismu poražených a opatrnosti vítězů možná zbytečně zemřou, bude úplně jedno, co v danou chvíli říkala vyšší politická spravedlnost.

Reklama

Doporučované