Hlavní obsah

Glosa: Ferigate a sociální bahno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Poslanec Dominik Feri minulý týden složil funkci a vystoupil z TOP 09.

Článek

Nezbývá než doufat, že nepříjemná kauza, při níž na sebe naše společnost leccos prozradila, nakonec pomůže něco změnit.

Už je to týden od doby, co jsme se o sobě zase něco dozvěděli. A tedy hlavně o exposlanci Dominiku Ferim – z textu Deníku N a A2larmu, který jakoukoliv naději na klidný zbytek úterý (nebo i týdne) rozsekal na padrť. Média přišla s propracovanými výpověďmi, které politika obviňují z různých forem sexuálního násilí.

V Česku text způsobil seismické otřesy a ujistil nás, že si tohle úterý opravdu zapamatujeme. Jen každý trochu jinak. Na Twitteru a Facebooku jsem se o tom za poslední týden hned několikrát vyrazila přesvědčit do cizích sociálních bublin.

Jak už víme, někteří Ferigate vnímají jako politickou kampaň, křivdu a něco, co „se brzy vysvětlí a exposlanec se očistí“. Z hlubin se vynořila i skupina odborníků na zavírání se v koupelně a expertů na nepsaný protokol, kterým by se v nějakém paralelním světě měla řídit opilá děvčata. No a v neposlední řadě jsme se dozvěděli, že Karel Schwarzenberg možná dělal v mládí dost nepěkné věci.

Překvapila mě i vlna vděčnosti, jaká se na sociálních sítích vůči Ferimu vzedmula. Holky, které se v textu svěřují se svými traumatickými zážitky, ji asi nesdílejí. Exposlanec nás pak ještě po své rezignaci mesiášsky ujistil, že ve žlutých informativních instagramových vykřičnících bude pokračovat. Lidé se tak i nadále budou moci dozvědět, co se v Česku vlastně děje. A teď si představte, jaké by to bylo, kdyby tu fungovala třeba i média!

Jinými slovy, sociální sítě byly v posledním týdnu nebývale plné bahna. Ujistila jsem se zas a znovu, že veřejná debata o sexuálním násilí je u nás pořád jako ze středověku. A že podrobná svědectví několika obětí dávají čtenáři příležitost ne se pozastavit a třeba zamyslet, ale zas si trochu potrénovat staré dobré „to si vzpomněly až teď“ a „to nechtějte vědět, co jsem v mládí dělal já, chacha“.

Nezbývá než doufat, že se i v tomhle třeba jednou posuneme. A že právě i Ferigate, jakkoliv nepříjemná kauza, při níž na sebe naše společnost leccos prozradila, nakonec pomůže něco změnit. A já slibuju, že se do diskuzí na sociálních sítích zas nějakou dobu nepodívám.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Související témata:

Doporučované