Hlavní obsah

Glosa: Haló, pane Fialo, covid je tu v plné parádě. Přestaňte se schovávat

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petře Fialo, kde jste, když vás země potřebuje?

Reklama

Začínám bohužel pochybovat o kompetenci koalic Spolu a PirSTAN řešit epidemii alespoň o ždibec lépe, než to dělal diletantský tým Babišův.

Článek

Glosu si také můžete pustit v audioverzi.

Adam Vojtěch se na poslední tiskové konferenci pohoršil nad dotazem reportérky Seznam Zpráv. Dovolila si zeptat se, proč čeká s nasazením proticovidových opatření na souhlas pravděpodobné budoucí vlády. A zda si tím náhodou nedělá alibi a nesnaží se přenést zodpovědnost za nepopulární rozhodnutí na politického soupeře. Rozhořčení ministra zdravotnictví bylo slabé jako Pigi čaj. Herec je to bídný. V Babišově prostoduchém scénáři (akční scény očividně zakázány) se navíc neměl čeho chytit. Pročež bylo a je zjevné, že přesně to, co Vojtěch rozdurděně odmítal, dosluhující kabinet dělá. Nečinností dostal Česko opět (po kolikáté už?!) do maléru, který se teď snaží hodit na své následovníky.

Bohužel vítězná koalice jedná v totožném duchu. Totiž vůbec. Sepisuje natolik povšechné traktáty, až je člověku stydno ten balast číst. Když Vojtěch vyzval AntiCovid tým příští vlády, aby se vyjádřil k případnému zavedení takzvaného rakouského modelu (na kulturní a sportovní akce, do restaurací a služeb by už nestačil test, nýbrž pouze důkaz o očkování nebo prodělání covidu), dočkal se – jak napsal o víkendu na Twitter – zklamání. Rakouský model zamítnut. Dostalo se mu výzvy, aby se pokud možno nepoužívaly samotesty a antigenní testy. A tím to zhaslo.

Ale abych nebyl jen příkrý. V dokumentu, který Vojtěchovi AntiCovid poslal, „žádá ministerstvo, aby vyzvalo organizátory akcí a širokou veřejnost, aby udělali maximum k dodržování stávajících pravidel“. Wow, tak to je přísné!

Nebo: „Důrazně doporučujeme ministerstvu, aby přestalo používat termín ‚bezinfekčnost‘ a nahradilo ho termínem ‚covid bezpečnostní pas‘.“ Ach, kolik závitů nejpronikavějších mozků obou koalic se muselo zavařit, než došly k tak fantastickému výsledku?

Padla snad jediná konkrétní věc. „Vyzýváme ministra zdravotnictví, aby jasně definoval použití monoklonálních protilátek a dalších časných lege artis terapeutických přístupů v léčbě onemocnění covid-19 a zajistil rozšíření této informace mezi cílovou pacientskou veřejnost s cílem redukovat zátěž lůžkové péče,“ radí tým AntiCovid.

Jen škoda, že totéž troubí do světa všemi kanály už minimálně šest týdnů například největší tuzemská nemocnice – Motol.

Nuže, dámy a pánové, příští vládo, pane Fialo, přestaňte dělat politické cavyky. Pusťte se do díla. Česko letí samospádem do průšvihu. Přestaňte spamovat sociální sítě výkřiky jako ‚Spolu to dokážeme‘ a nabídněte recept. Svěží vizi, expertními analýzami podložená doporučení, návrhy konkrétních a účinných opatření. Na nic z toho nepotřebujete být oficiálně jmenováni do funkcí, ba co víc – až jmenováni budete, můžete se bez okolků pustit do díla.

A tlačte za využití veškeré síly a politických pák na končícího Babiše a Vojtěcha, nechť se konečně proberou a covidu se postaví. Část lidí vás za nepopulární opatření, která již za současného stavu věcí bohužel musejí přijít, prokleje. A co má být? Tady nejsme v Like Housu. Jde o zdraví a životy, o spásu nalomeného českého zdravotnictví, o záchranu zbídačelých podnikatelů.

Zatím je můj dojem z postoje vítězných koalic ke koronaviru – mírně řečeno – rozpačitý. Řečeno naplno: začínám lehce pochybovat o kompetenci koalic Spolu a PirSTAN řešit epidemii alespoň o ždibec lépe, než to dělal diletantský tým Babišův.

Reklama

Doporučované