Hlavní obsah

Velké nemocnice omezují péči a budují covidária

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Městská nemocnice Ostrava musí znovu rozšířit počet standardních lůžek pro hospitalizované s covidem-19. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně zase od pondělí omezí na polovinu plánované operace napříč všemi chirurgickými obory.

Článek

Další covidová jednotka vznikla v Ostravě místo stanice Geriatrie. Přímo ve zdravotnickém zařízení je nyní k dispozici 77 lůžek. Dalších 35 jich je v Léčebně dlouhodobě nemocných (LDN), která spadá pod nemocnici. Dnes to sdělila mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská. Personál nemocnice a LDN se nyní stará o 99 covidových pacientů.

Obsazena jsou také tři z pěti míst na ARO 2, jednotce určené pro intenzivní péči. Připravená metabolická JIP zatím nemusela být použita. „Pozitivním trendem je fakt, že daleko méně covidových pacientů potřebuje intenzivní péči. Vloni v tuto dobu jsme měli tři jednotky pro intenzivní péči s kapacitou 14 míst, momentálně využíváme jednu, kde jsou tři pacienti. Výrazně nižší je také počet zaměstnanců, kteří jsou v pracovní neschopnosti kvůli pozitivitě na covid-19. Zatímco před rokem jich bylo 118 z celkového počtu zhruba 1950 zaměstnanců nemocnice, momentálně jich je 47. Očkování jednoznačně pomáhá,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Plně očkovaných je 42 z 99 hospitalizovaných pacientů. „Netýká se to ale těch, kteří vyžadují intenzivní péči. Všichni tři pacienti, kteří jsou v péči oddělení ARO 2, nejsou očkováni. Pacient ročníku 1984 bez přidružené diagnózy se nakazil kvůli svému nezodpovědnému přístupu ve společné domácnosti od příbuzného. Bez přidružené diagnózy je také pacient ročníku 1963. Třetí o rok mladší pacient, který potřebuje intenzivní péči, je cukrovkář s ischemickou chorobou dolních končetin,“ uvedla mluvčí. Na covidové jednotky nemocnice, která nemá infekční oddělení, postupně proměnila už šest pracovišť – Geriatrii F s 15 lůžky, stejný počet covidových lůžek vznikl na Chirurgii E, 12 je jich na Interně B, po deseti na Neurochirurgii a Ortopedii B a nově 15 lůžek místo Geriatrie D.

Všichni tři pacienti, kteří jsou v péči oddělení ARO 2, nejsou očkováni. Pacient ročníku 1984 bez přidružené diagnózy se nakazil kvůli svému nezodpovědnému přístupu ve společné domácnosti od příbuzného. Bez přidružené diagnózy je také pacient ročníku 1963. Třetí o rok mladší pacient, který potřebuje intenzivní péči, je cukrovkář s ischemickou chorobou dolních končetin.
Andrea Vojkovská, mluvčí ostravské nemocnice

Mluvčí připomněla, že před těžkým průběhem nemoci chrání rizikové pacienty s onemocněním covid-19 podávání monoklonálních protilátek. Městská nemocnice Ostrava je aplikuje od 27. října v jedné z covidových stanic nemocnice, konkrétně na Geriatrii F. Protilátky indikuje praktický lékař, v Městské nemocnici Ostrava byly podány již 40 pacientům.

„Monoklonální protilátky dokážou omezit nebo i zastavit šíření koronaviru v těle. U nás v nemocnici je v infuzích může dostat až 12 pacientů denně, v sobotu a v neděli po dvou dalších. Cílem je, aby covidoví pacienti, u kterých je předpoklad zhoršení stavu, nepotřebovali intenzivní péči v nemocnicích. Zájem o jejich podání se zvyšuje,“ uvedl primář oddělení Geriatrie a vedoucí dvou covidových stanic Rostislav Sojka.

Nemocnice rozšířila také provoz infekční ambulance, která je kvůli nárůstu počtu covidových pacientů od pondělí 8. listopadu v provozu po celý týden od 6:00 do 18:00. Podobně jako Městská nemocnice Ostrava musí rozšiřovat kapacity i některé další nemocnice, v tomto týdnu navýšení oznámila například Fakultní nemocnice Ostrava. Kvůli špatné epidemické situaci jsou v nemocnicích zakázány návštěvy, řada jich už kvůli velkému počtu covidových pacientů musela omezit i plánovanou péči.

Brno: Všichni s covidem ve vážném stavu

V Brně je příčinou omezování operací nárůst počtu pacientů s nemocí covid-19. Nyní jich má 85, v pondělí jich měla 59.

Z 85 hospitalizovaných je 11 na anesteziologicko-resuscitační klinice na umělé plicní ventilaci, dva jsou také na přístroji ECMO pro mimotělní oběh. Další dva postcovidoví pacienti jsou stále na anesteziologicko-resuscitační klinice rovněž na umělé plicní ventilaci a přístroji ECMO.

„Všichni jsou ve vážném stavu. Snažím se pomáhat s intenzivní péčí i okolním nemocnicím, dnes jsme například přijali pacienta z Nemocnice Vyškov právě na anesteziologicko-resuscitační kliniku na umělou plicní ventilaci a na ECMO. Ale naše kapacity jsou již naplněny,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Kvůli situaci nemocnice od pondělí omezí na 50 procent plánované operace napříč chirurgickými obory, pod které spadá například chirurgie, ortopedie, urologie, plastická chirurgie, cévní, ORL a podobně.

Podle Lipovské nemocnici chybí sestry. „Budeme opět s žádostí o pomoc oslovovat Policii ČR a Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje. Doufáme, že nám stejně jako v uplynulých covidových vlnách pomohou,“ dodala Lipovská.

Také Fakultní nemocnice Brno omezí zákroky napříč klinikami, uvedla její mluvčí Veronika Plachá. „Jsou to operace, které nejsou zbytné, dají se přesunout a neohrozí to stav pacienta,“ uvedla Plachá.

Nemocnice má 25 sálů a nedávno všechny operace zhustila na 20 sálů, aby mohla personál ze zbylých pěti využít pro covidové pacienty. Nově se jejich počet sníží o další tři, což znamená snížení kapacity zákroků na 65 procent. Nemocnice má 130 pacientů s covidem, z toho je 30 na jednotkách intenzivní péče.

Všichni jsou ve vážném stavu. Snažím se pomáhat s intenzivní péčí i okolním nemocnicím, dnes jsme například přijali pacienta z Nemocnice Vyškov právě na anesteziologicko-resuscitační kliniku na umělou plicní ventilaci a na ECMO. Ale naše kapacity jsou již naplněny.
Dana Lipovská, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně

V nejvíce kritické situaci měla nemocnice v předešlých vlnách bezmála 300 hospitalizovaných s covidem včetně pacientů na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice v posledních dnech každý den registruje úmrtí s covidem. Na JIP leží spíš pacienti staršího věku, někteří i očkovaní, dostávají se mezi ně ale i mladší neočkovaní. Část lidí má jiné zdravotní problémy, někteří hospitalizovaní jsou obézní. Obezitu, další nemoci nebo vyšší věk považují odborníci za rizikovější faktor.

Pandemie koronaviru propukla v Česku loni v březnu. Na jižní Moravě je od té doby k dnešnímu dni 181 870 potvrzených případů nákazy. Vyléčilo se 160 137 lidí, naopak 3579 jich s koronavirem zemřelo. Vyplývá to z webu Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované