Hlavní obsah

Glosa: Jak vyvolat sportovní skandál? Říkat pravdu!

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Vynikající brankář Lišek Kasper Schmeichel. Hlavně o něm neříkejte, že by mohl trochu shodit.

Reklama

Článek

V podivnou česko-britskou aférku se změnilo nevinné povídání o soupeři pražské Slavie v Evropské lize. Slova o nějakých kilech navíc u gólmana Leicesteru Kaspera Schmeichela udělala z novináře něco na způsob veřejného nepřítele.

Fotbaloví fanoušci v posledních letech dost hlasitě volají po tom, aby se experti zvaní do studií a na komentátorská stanoviště víc odvázali, aby projevili názor, nebáli se, nebyli v zajetí prázdných klišé. Jsou to plus minus titíž příznivci, kteří takto projevenou kritiku vůči svému klubu a jeho hráčům berou nelibě a dotyčnému začnou na sociálních sítích spílat a udělají mu peklíčko.

Autoři potvrdí, že jsem v dlouhém povídání pro slávistickou televizi mluvil o Leicesteru, klubu, hráčích, historii i současnosti 98 procent času velmi pozitivně. Řekl jsem popravdě, že bych v tomto středoanglickém městě žít nechtěl, což je fakt. Byť jsem to mohl zaonačit citlivěji, což je tedy taky pravda.

Otřel jsem se ale o kilogramy navíc, které prostě vidím na jinak výtečném gólmanovi Leicesteru Kasperu Schmeichelovi. A učinil jsem to v kontextu toho, že by pod slávistickým trenérem Jindřichem Trpišovským, který sází na skvělou fyzickou připravenost svých borců, musel Dán nejspíš zhubnout. To stačilo k tomu, abych se v očích fandů klubu s liškou ve znaku stal něčím jako veřejným nepřítelem.

Samozřejmě to z mé strany nebyl žádný body shaming. Zmínil jsem Schmeichelovy tvary stejně, jako bych mluvil o hráčově slabé levačce nebo mizerné hře hlavou. Podle mě to prostě ovlivňuje výkon daného sportovce a přijde mi hloupé o tom mlčet.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Hned jsem si vzpomněl na kolegu z BBC Johna Inverdalea, který si svého času zavařil poznámkou o jedné nejmenované tenistce, kterou označil slovem „chubby“, tedy oplácaná. Vím, koho měl na mysli, a zformuloval to ještě hodně diplomaticky. Dotyčná opravdu nemohla drtivou většinu kraťasů doběhnout.

Musím říci, že mě prudkost reakcí a jejich agresivita zaskočily a zamrzely. Za tím, co jsem řekl, si nicméně stojím. Do včerejška jsem patřil k nejhlasitějším zastáncům korektnosti v našem veřejném prostoru. Musím říci, že mě to za posledních 24 hodin docela přešlo.

Reklama

Doporučované