Hlavní obsah

Glosa Jiřího Přibáně: Éra lišek je pryč, vrací se doba lvů. Mějme se na pozoru

Co si myslí ústavní právník a profesor na univerzitě v Cardiffu Jiří Přibáň? Glosa z pořadu Záhady Josefa Klímy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociolog, právník a profesor na univerzitě v Cardiffu Jiří Přibáň se zamýšlí nad tím, zda se mít na pozoru před vychytralými politiky, nebo těmi, kteří vyznávají vládu tvrdé… tlapy.

Článek

Italský filozof Niccolo Machiavelli měl za to, že se vůdcové ve společnosti dají rozdělit do dvou skupin: na lvy a na lišky. Lišky jsou chytré, mazané a dokážou vyjednávat. Lvi jsou sice silní, ale i pohodlní, nechtějí se dělit o kořist, mávají rádi tlapou a hrozí násilím.

Ve své glose se sociolog Přibáň zamýšlí nad tím, že éra globalizace vlastně byla érou lišek – byly ochotné se dělit o moc, vychytrale se k ní dostávat a leckoho přelstít. Teď se ale vrací éra lvů. Z historie známe vůdce tohoto typu – Mussolini, Hitler, Stalin... Před lvími tlapami se musíme mít stále na pozoru.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře běží na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované