Hlavní obsah

Glosa Jiřího Přibáně: Proč si Češi libují v nenávisti a závisti?

Co si myslí ústavní právník a profesor na univerzitě v Cardiffu Jiří Přibáň o české nátuře?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociolog, právník a profesor na univerzitě v Cardiffu Jiří Přibáň se zamýšlí nad poselstvím Karla Čapka a malostí, ve které se utápíme.

Článek

Sociolog Jiří Přibáň měl vždycky rád Karla Čapka – a to nejen jako spisovatele a novináře, ale i jako osobnost, člověka, který se snažil do malé české kultury vnést ducha pragmatismu. Pro mnohé je v češtině pragmatismus stále téměř sprosté slovo. To, o co se Čapek snažil, bylo vnést do české společnosti ducha otevřenosti a radosti.

Tedy pragmatismus, který je plný očekávání a nadějí, optimistický vůči institucím, státu a myšlenkám, které stát ztělesňuje.

„Ovšem bez toho,“ dodává Přibáň, „aniž by vytvářel kult osobnosti, což ostatně dokládá Čapkův vztah k Masarykovi. Byl to vztah založený na vzájemné uctivosti a respektu, rozhodně ne na podlézavosti či nekritickém obdivu.“

Dnes ale podle Přibáně duch pragmatismu u nás chybí. Libujeme si v tom, co samotného Čapka zahubilo. V závisti, nenávisti, v zálibě v pomluvách, v určité touze druhého člověka poškodit. „Dodnes osud Karla Čapka v naší společnosti symbolizuje naše možnosti, naše strachy, které nás neustále srážejí zpět. Proto je důležité pěstovat ducha pragmatismu, tedy dívat se do naší budoucnosti s nadějí a optimismem,“ uzavírá Přibáň.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře běží na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované