Hlavní obsah

Glosa: Jménem zákona, odhoďte saně a běžky a dejte ruce za hlavu!

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vzhůru na Petřín!

Reklama

Článek

Naštěstí má každá vyhláška svá slepá místa a nezakazuje úplně všechno. Co tedy v parcích smíte?

V úterý proběhla médii zpráva, že policie vykázala běžkaře, a dokonce i sáňkující děti pryč z Petřína. Porušovali totiž vyhlášku hlavního města Prahy číslo 6/2001, která zakazuje lyžovat, sáňkovat nebo jezdit na snowboardu asi v sedmdesáti vybraných pražských parcích.

Je samozřejmě správně, že městská policie řeší tento donebevolající výsměch klidu a pořádku. Vždyť je naprosto logické, že po chodníku u magistrály se běžkovat smí, ale jakmile dorazíte do parku, musíte ski okamžitě odložit a pro jistotu ještě dát ruce vzhůru, abyste prokázali, že nejste terorista.

Ano, parky tu nemáme pro radost, opovažte se v nich bavit. A už vůbec nenechávejte bavit se tam svoje děti.

Ona totiž zmíněná vyhláška nezakazuje jenom lyžování – které se tedy očividně vztahuje i na běžkování –, sáňkování a snowboarding, ale pro jistotu také skateboardy, koloběžky, kolečkové brusle, obyčejné brusle – vlastně všechna vozítka kromě invalidních vozíků – a mnoho jiného.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Ale naštěstí i tato vyhláška má slepá místa a nezakazuje úplně všechno. Co tedy v parcích smíte dělat?

Tip první – můžete stát na místě. Zdá se, že dokonce i na Petříně je pořád povoleno zastavit se a stát. Ale rozhodně ne na trávě, to snad chápete, že je zakázané. A pokud jste opravdu odvážní, můžete zkusit i chodit.

Nebaví vás být v parku o samotě? Pak je tu tip druhý – můžete venčit koně. Jistě, můžete venčit i psa, ale toho musíte mít podle vyhlášky permanentně na vodítku a nesmíte se s ním přiblížit k dětským hřištím. Pravda, na koni nesmíte jezdit, ale jinak ho vyhláška nijak neomezuje.

Koně nemáte a chcete spíš nahradit ono zakázané běžkování? Tak to pro vás mám tip třetí – můžete hrát curling. Na šůrování namrzlého chodníku vyhláška nepamatuje a navíc je curling sport, kde se jakž takž dají držet dvoumetrové rozestupy. A dětem, které nesmějí sáňkovat, můžu nabídnout nikým nezakázanou alternativu: skeleton.

Naštěstí se ale zdá, že už brzy město svůj předpis přehodnotí. Primátor Hřib totiž zavětřil závan pozitivního PR, které by z toho mohl vydojit, a okamžitě začal nebohé sáňkaře a běžkaře řešit. Pokud do té doby nechcete něco porušit, radši se zabarikádujte doma a nikam nechoďte. Při troše štěstí žádná vyhláška aspoň nezakáže vyvětrat.

Reklama

Doporučované