Hlavní obsah

Glosa: Kde je ta síla? Trocha nostalgie po Topolánkovi s Paroubkem

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Opozici chybí jiskra, energie a viditelný zápal, se kterým se vyhrává politický boj.

Reklama

Článek

Opozici chybí jiskra, energie a viditelný zápal, se kterým se vyhrává politický boj.

Do parlamentních voleb zbývají tři měsíce. Podle několika posledních průzkumů znovu nabývá na síle hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Zároveň se nad pětiprocentní hranici volitelnosti ustaluje nové hnutí Přísaha bývalého policejního velitele Roberta Šlachty a SPD Tomia Okamury si celkem spolehlivě udržuje podporu nad deseti procenty.

Člověk by mohl předpokládat, že v obou opozičních koalicích zatroubí alarm a rychle se zmobilizují k výraznějšímu výkonu. Známky, že by se něco takového dělo, ale chybí.

Dosavadní kampaň demokratické opozice musí působit přinejmenším rozpačitě i na některé její věrné voliče. Politici se smějí z houpačky, zalévají květiny, když přijde pokus o něco „akčního“, skončí to trapasem jako reklama s lasem na korupčníka. To všechno za situace, kdy donedávna vedoucí koalice Pirátů a Starostů viditelně ztrácí a o druhé opoziční koalici Spolu se dá nanejvýš říct to, že má podporu o něco stabilnější.

Největší slabina přitom nemusí spočívat v neohrabané kampani ani v malé schopnosti nastolovat vlastní silná témata namísto pohodlného peskování Babišovy vlády.

Opozici chybí jiskra, energie, prostě viditelný zápal, se kterým se vyhrává politický boj. Lidé možná nevzpomínají zrovna s nostalgií na vyhrocené půtky z doby, kdy proti sobě před volbami válčili dravci jako Mirek Topolánek z ODS a Jiří Paroubek v dresu ČSSD. Soupeření „chlapa s gulama“ a „buldozera“ obnášelo i podpásové údery, oba protagonisté působili poněkud přemotivovaně. To však k politice zkrátka patří.

Současné rozložení politických sil je samozřejmě úplně jiné než třeba v roce 2006. Nestojí proti sobě dva vyprofilovaní lídři, ale spíš jeden výrazně přečnívající šéf hnutí a premiér, který čelí dvěma partám kritiků.

To ale neznamená, že kolektivní úsilí musí automaticky postrádat náboj. Naopak. Záleží na vůli a výkonech vůdčích osobností.

V tomto případě se však temperamentu jaksi nedostává. Babiš, Šlachta nebo Okamura přitom mají energie pro politický boj dostatek a umí ji také ukazovat. Pokud chce opozice v říjnu uspět, měla by se rychle probudit. Volby se nevyhrávají hlasy odevzdanými spíše z milosti proti někomu, ale hlasy pro něco a pro někoho.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované