Hlavní obsah

Glosa: Vládnou lidé, kterým bychom v klidné době nesvěřili ani domovnictví

Glosa Jiřího Přibáně: Když vládnou lidé, kterým bychom za normálních okolností nesvěřili ani domovnictví.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český právník a sociolog Jiří Přibáň se ve své glose zamýšlí, proč v Česku sledujeme rozklad nejen politický, ale i společenský.

Článek

V posledních týdnech a měsících, když tak učím ústavní právo zdejší studenty v Cardiffu, si říkám, čím to je, že Británie nemá právní definici ani státu, ani vlády jako takové. Zná jenom jednotlivá ministerstva, zná úřad královské koruny, ale nemá v Ústavě, která samozřejmě není psaná, žádnou definici státu nebo vlády.

A přesto mají lidé vůči britské vládě, ale i místním vládám svoje legitimní očekávání, ale také elementární důvěru. A je to vidět i v tom, jakým způsobem se pokročilo v očkování populace, kdy ať místní vlády vedené labouristy ve Walesu, nacionalisty ve Skotsku, nebo konzervativci ve Westminsteru, spolupracují a snaží se ten závod viru a vakcíny vyhrát. Zatím se to daří. Určitě tam budou překážky, v té první fázi Británie zaplatila strašně vysokou cenu za omyl v představě, že se může společnost promořit a nad virem zvítězit samovolně.

A působí to v protikladu k situaci v České republice jako taková malá naděje, že se snad vše zlé, co se v současnosti odehrává v České republice, obrátí jednou k lepšímu. Samozřejmě to vyžaduje elementární důvěru a určitá legitimní očekávání, protože bez nich dojde k tomu, čeho jsme právě svědky.

Tedy k rozkladu nejen politickému, ale celkově společenskému, a chaosu v tom, jak vnímáme, co je správné, co není správné, co se smí a co se nesmí. Protože si myslíme, že se může všechno a nevěříme ničemu, když nám vládnou lidé, kterým bychom za normálních okolností nesvěřili ani domovnictví.

Ale myslím, že Češi a Češky se také musí zeptat, jestli by sami sobě svěřili vládu a domovnictví, když jsou schopní věřit naprostým nesmyslům, které dnes kolují po sociálních sítích. Nebo když jsou schopní věřit tomu, že ta čísla jsou falešná, že by ti lidé stejně tak jako tak umřeli, a když se namísto určitého optimismu spíš pěstuje ani ne tak pesimismus jako spíš cynismus. Toho myslím je třeba se zbavit a ty nadcházející měsíce k tomu doslova vyzývají.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované