Hlavní obsah

Komentář: Týrání obyvatelstva ústavními činiteli

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: hrad.cz

Sázky Miloše Zemana jsou vysoko – Dukovany, ruské zájmy, blížící se volby.

Reklama

Dochází prezidentovi a premiérovi, že většina lidí už „jede na rezervu“? A že státní úkol, za který oba nesou odpovědnost, spočívá v něčem úplně jiném?

Článek

Pandemie asi nestačí. Lockdown asi nestačí. Usoužené obyvatelstvo ještě musí svými spády trýznit ústavní činitelé. Konkrétně dva nejvyšší představitelé výkonné moci – předseda vlády a prezident republiky.

To je společný jmenovatel dvou hlavních domácích novinek ze středy 10. března. Hlavní událostí je ve skutečnosti samozřejmě covid-19 a šílená situace kolem něj, ale na tu jsme si bohužel zvykli. A bohužel jako by se okoukala i osobám na nejvyšších místech.

Tak to totiž působí. Premiéra víc baví salátování letošních maturitních zkoušek, potažmo lov prvovoličů. A prezidenta zase mocenská hra kolem Sputniku V a rusko-hradního vlivu na českou politiku.

Čemu se nás to lidé, kteří řídí stát, vůbec osmělují vystavovat? Dochází jim, že většina lidí už „jede na rezervu“ a bez takových hrátek by se víc než obešla? Že státní úkol, za který nesou odpovědnost, spočívá v něčem jiném?

Lidé jsou unavení, zjitření, vystresovaní. A především ti, kdo ještě zvládají sledovat politické zpravodajství, dostali právě další dávku neklidu a nejistoty, co je čeká. Miloš Zeman a Andrej Babiš postupují v podstatě bezohledně. Žádá-li někdo v boji s pandemií takzvaný leadership, pak tohle je jeho parodie.

Premiér země, která je premiantem těch nejhorších covidových žebříčků, natočí video a občany informuje, že k maturitám dostal „více než 1500 mailů, ne na všechny jsem stihl odpovědět, ještě asi 840 mám nepřečtených“. Večer oznámí plán, že maturity by měly mít tři různé verze (asi je stačí za půldruhého měsíce vytáhnout hotové odněkud ze šuplíku, nevím, dál). Ráno se probudí, pokud náhodou spí, a řekne „včera jsem dával nějaký teoretický návrh, který samozřejmě není dobrý, ale dostávám různé návrhy“. Takže čau maturanti, místo vyučování mrkněte na tohle:

Zatímco si Andrej Babiš pročítal mail číslo 1256, vynesl Miloš Zeman vyšší mediální kartu: natvrdo si řekl o odvolání ministrů zdravotnictví (nechce Sputnik bez evropského razítka) a zahraničí (prostě vadí). A co je snad nejhorší, také ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (nechce Sputnik bez evropského razítka), která je apolitickou odbornou úřednicí pod služebním zákonem a do kompetence hlavy státu spadá asi stejně jako primabalerína Národního divadla.

Prezident přitlačil na pilu dlouho nevídaným způsobem. Nebo spíš dosud nevídaným: vzhledem k tomu, že zároveň rozkládá očkovací operaci, za kterou přitom nenese na rozdíl od vlády odpovědnost.

Tlačí ho čas. Jsou ohlášeny vysoké dodávky Evropou autorizovaných vakcín, o Sputnik V lidé podle průzkumu nemají až takový zájem a za pár týdnů se může ukázat, že ho nepotřebujeme, natož aby se jevil jako spása.

Ještě jednou: Sputnik V není autorizovaná vakcína ani podle evropských, ani českých odborných standardů. Zeman, který má jinak odborníků plná ústa, přesto obviňuje ministra Blatného a ředitelku Storovou z toho, že „nadále budou zbytečně umírat naši lidé“ a tvrdí „chci říci zcela veřejně a nahlas, nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí“. To v situaci, kdy Česko nestíhá vyočkovat ani ty ověřené vakcíny, které už má, takže už z toho důvodu není jasné, jak by nás vytrhly bedny se Sputnikem.

Zemanovy sázky jsou vysoko – Dukovany, ruské zájmy, blížící se volby a s nimi jeho rostoucí vliv. Potažmo hra o Hrad za dva roky.

Babiš se ale musí rozhodnout teď a je v defenzivě. Je na prezidentovi závislý, bez jeho jmenování nemůže po volbách pokračovat jako premiér. Bylo mu to důrazně naznačeno. Je pravděpodobné, že Zemanovi nějakým způsobem vyjde vstříc.

V domácnostech v nekonečných hodinách distančního vyučování, mezi podnikateli v zavřených obchodech a hospodách, a především za zdmi nemocnic je mezitím život někde úplně jinde.

Reklama

Doporučované