Hlavní obsah

Glosa: Malá domů, do Agrofertu. Jste schopni to pochopit?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Když je něco špatně, nepřestane to být špatně jen proto, že na nás někdo hartusí, ať si zapamatujeme, že to jinak nebude.

Reklama

Vztah mezi penězi daňových poplatníků, penězi ANO a penězi Agrofertu se dál zamotává.

Článek

Zatím nekonečný seriál na téma „Babiš je v politice, tak si zvykejte“ má další kapitolu. V celé zápletce je to jen epizoda, která nadcházející volby neovlivní, natož aby je rozhodla. Protože laťka, co je ještě přípustné, a co už nepřekročitelné, byla dávno zakopána. Zvykli jsme si. Skoro.

Novináři webu iRozhlas.cz zjistili, že přes 600 e-mailových schránek, které používají politici a personál hnutí ANO, spravuje holding Agrofert. Tedy firma Andreje Babiše, kterou Andrej Babiš převedl do svěřenských fondů, nicméně v oficiálním registru je veden jako koncový příjemce výhod z jejího podnikání.

Mluvčí ANO na dotaz iRozhlasu ohledně e-mailů vysvětlil, že „hnutí ANO si tuto službu objednává a na základě smlouvy o IT podpoře měsíčně platí. Jedná se tedy o standardní obchodní vztah a neměli jsme jakýkoliv důvod měnit dodavatele služby, která dlouhodobě řádně funguje.“

Andrej Babiš na dotaz iRozhlasu novináře okřikl, že „to tak prostě je a bude. Protože to hnutí používá od vzniku, používáme to stále. Ptáte se na to každý rok, tak si to už jednou zapište. Je to od roku 2012, je to stálé a bude to tak. Jste schopni to pochopit?“

A jsme zpátky u toho zvykání. Když je něco špatně, nepřestane to být špatně jen proto, že si na to zvykneme anebo že na nás někdo hartusí, ať neotravujeme. To je hlavní zdroj únavného nedorozumění kolem střetu zájmů Babiše beneficienta a Babiše politika.

Pokud jde o to, co je špatně na e-mailech ANO provozovaných Agrofertem, stačí se omezit na finanční stránku věci. Kolik ANO za službu platí, mluvčí nesdělil. Leč pro podobné (i subtilnější) případy typu „státní příspěvek na poslaneckou kancelář v domě poslancova švagra“ se vžil výraz „malá domů“. Popotahovány za ně byly desítky politiků. Akorát v případě ANO si máme zvyknout, že „je to stálé a bude to tak“?

Jestli ANO platí za IT služby Agrofertu, ze kterého beneficiuje zakladatel a předseda ANO, není to „standardní obchodní vztah“. Je to i vztah mezi Agrofertem a penězi daňových poplatníků.

ANO – stejně jako další politické strany – je přisáté na financování ze státního rozpočtu: Za rok 2020 z eráru obdrželo 145 832 500 korun, Ministerstvo financí zveřejňuje podrobnou statistiku. Na provoz partají, od poslaneckých kanceláří přes digitální komunikaci po volební kampaň se skládáme všichni. Partaje musí na oplátku pokorně skládat účty, i ty finanční. Je to stálé a bude to tak!

Reklama

Doporučované