Hlavní obsah

Glosa: Maturita? Jen ornament a rituál

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Tabule, vlajka, potítko, komise… Každý rituál má své náležitosti.

Reklama

Článek

Před dvaceti lety jsem vášnivě bojoval proti zrušení povinné maturity z matematiky. A dnes považuju zkoušku dospělosti za přebytečný ornament? Zešílel jsem?

Bez ohledu na to, jestli si to myslí Babiš anebo kačer Donald, jsem přesvědčený, že maturita je přebytečný ornament udržovaný sentimentem. Je to stejný archaismus jako taneční prodloužená, používání titulu Ing. nebo přechodník minulý.

Je to hezké, ale… jak to říct slušně… k ničemu.

Už jste poposkočili rozčílením, omdleli a začali psát stížnost? Uklidněte se. Jen jsem vám přečetl text tweetu, který jsem publikoval před pár dny. S malým rozdílem, bylo v něm na konci neslušné slovo.

Jako spoustu jiných věcí na Twitteru jsem to myslel s nadsázkou. Ani jsem si nebyl jistý, jestli si to opravdu myslím. Nejsem politik a neusiluju o žádnou volenou ani úřední funkci. Neusiluju vlastně o nic, takže Twitter používám pro zábavu.

A ano, maturitu mám, dokonce s vyznamenáním, a titul Ing. taky. Taneční prodloužené jsem nesnášel, ale absolvoval je. A přechodníky umím, protože mě vždycky bavily.

Před dvaceti lety jsem dokonce vášnivě bojoval proti zrušení povinné maturity z matematiky. A dnes považuju zkoušku dospělosti, jak se jí za mých časů říkalo, za přebytečný ornament? Zešílel jsem?

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Jak říkám, nikoli. Provokuju, hraju si s myšlenkami a neznamená to, že když něco napíšu na Twitter, že to je sloup mého světonázoru. To za a. A teď ještě dodám za b. Výše citovaný tweet o maturitách se za 24 hodin stal tím nejčtenějším a nejsdílenějším pravděpodobně za celou dobu, co tweetuju.

A nejsem začátečník, mám účet od roku 2007 a skoro 138 tisíc followerů. Nevím, kolik je to reálných lidí, ale desítky tisíc určitě. A tyhle lidi nejvíc ze všech témat, dokonce po 12 měsících největší krize západního světa od války, rozrušily maturity.

V mnoha zemích v Evropě ani v Americe nic jako závěrečná zkouška na konci střední školy neexistuje. V Česku a v okolních zemích je to tradice a zdá se, že velmi ceněná a drahá. Nemám nic proti tradicím, ostatně se sebeidentifikuju jako konzervativec.

Jenže byla to právě ta silná reakce, která mě přesvědčila, že jakkoli ten tweet myslím jen zpola vážně, je nejspíš pravdivý. Rozumím tomu, že část emocí vyvolává to, že si tohle téma vybral jako kouřovou clonu svých neúspěchů v pandemii Andrej Babiš. Ale i tak platí, že kdybychom měli k maturitám normální a racionální vztah, že nás přece takové popíchnutí nemůže vykolejit.

Ale vykolejilo. Dovolím si hypotézu s rizikem, že zase někoho naštve. Učinili jsme svou maturitu součástí své identity. Dobře se tam vešla, protože zaplnila díru po našem vzdělání. Většina z nás – a bohužel to platí z různých důvodů jak pro moji generaci, vystudovanou větší částí v socialismu, tak i generaci mých dětí – totiž solidní vzdělání nemá.

Máme mezery, každý jinde a jinak velké, ale nejsme na tom dobře. A uvědomujeme si to, i já samozřejmě dobře vím, kde jsou. Ale máme přece maturitu. A další z nás mají i akademické tituly. A ty nám skutečné vzdělání nahrazují. Takže když na ně někdo chce sáhnout, bereme to úkorně.

Maturita byla reálnou cestou ke vzdělání naposledy před válkou. Maturita jako papír měla cenu plus minus do 90. let, kdy školství přestalo být monolitem. Takže zbývá maturita jako rituál a nic se nestane, když se podobně jako v jiných, mnohem vyspělejších zemích, nahradí rituály jinými.

Babiš ani pandemie v tom nehrají roli ani trochu.

Reklama

Doporučované