Hlavní obsah

Glosa: Nákaza možná zpomaluje. Strach z reakce Čechů roste

Foto: Seznam Zprávy

Snad bude mít premiérův PR tým dost rozumu, aby nevyhlásil, že jsme nejlepší a je čas si pořádně a bez zábran užít Vánoce.

Reklama

Článek

Po dlouhé době vidíme i čísla, která mohou budit mírný optimismus. Teď je zásadní, jak na ně zareagujeme.

Česko má malý důvod k radosti. S výjimkou rekordní středy minulý týden čísla nově nakažených klesala. Píšu raději jen „malý důvod“, protože poměr pozitivních testů zůstává stále vysoký. A říká, že za lepší čísla alespoň částečně může menší počet testů.

A do opatrného optimismu se navíc nutně vkrádá nepříjemná otázka – co teď udělají Češi?

Odborníci varují, že příliš rychlé otevírání lockdownu může přinést třetí vlnu. Ministr zdravotnictví slibuje, že opatření se budou uvolňovat postupně a začne s tím nejdříve za tři týdny. Jenže bude se ho vlastně někdo ptát? Nebo si lidé lockdown při pohledu na čísla zruší prostě sami?

Už nyní bylo téměř nemožné přimět část občanů k tomu, aby dodržovali vládou nastavená opatření. Sociologický výzkum Život během pandemie společnosti PAQ Research zjistil, že zhruba 70 procent Čechů vládní opatření dodržuje tak, jak má.

Zbytek se svojí bezpečností hazarduje, opatření podceňuje nebo je vyloženě sabotuje. A autor průzkumu Daniel Prokop pro server iRozhlas.cz varoval, že prodloužení restrikcí může odpor lidí dál zvyšovat.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Rezistence části Čechů má mnoho důvodů. Zčásti za tím stojí paradox epidemie, který jsme viděli už na jaře. Když zatáhnete včas za brzdu a nenaplní se ty nejhorší prognózy, lidé začnou mít pocit, že opatření byla zbytečná a přehnaná.

Na podzim vláda začala brzdit zatraceně pozdě. Počty mrtvých rostou do závratných výšin a v některých nemocnicích se jede nadoraz. Jako by to ale stále nestačilo. Jako by už nedůvěra ve společnosti byla tak velká, že lidé nevěří téměř ničemu.

Za tenhle pocit může z velké části vláda a napsalo se o tom už hodně. Bohužel hrozí, že se to bude ještě zhoršovat. Premiér Andrej Babiš teď cítí, že poprvé v jeho politické kariéře se pro něj situace nevyvíjí dobře. A troufám si odhadnout, že obrat v číslech bude chtít okamžitě využít ve svůj prospěch.

Můžeme jen doufat, že se jeho PR tým poučil a nebude to dělat stejně nešikovně jako v létě: naše vláda to zařídila, porazili jsme covid, jsme nejlepší, pojďte si užít Vánoce! To by jen dál přispělo k pocitu části společnosti, že se vlastně nic moc neděje. A účet za Vánoce pak může být hodně vysoký.

Reklama

Doporučované