Hlavní obsah

Glosa: Neberte si příklad z vlády, jinak z dětí vychováte zpovykané spratky

Glosa Daniela Kroupy: Neberte si příklad z vlády, jinak z vašich dětí vychováte zpovykané spratky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedagog a filozof Daniel Kroupa rozvíjí myšlenku, že pokud se budete chovat ke svým dětem jako současná vláda ke svým občanům, nezískáte u nich nikdy důvěru.

Článek

V době pandemie někteří zjišťují, že ti malí lidé, které vídávali ráno a večer doma, jsou jejich děti. A že je nyní musí celý den vychovávat a učit. Někteří z nich se na mě obrací o radu. Domnívají se, že když jsem měl 6 dětí a nyní mám 17 vnoučat, že jsem v té věci odborník. Ale obávám se, že se mýlí.

Jediné, co jsem poznal, je, že metody, které jsem vyvinul při výchově jednoho dítěte, u toho druhého už neplatily a u třetího vůbec ne. Každé dítě je jiné. Ale přesto si skromně dovolím jednu radu dát. Rozhodně se k dětem nechovejte tak, jako se naše dnešní vláda chová ke svým občanům. Když řeknete jeden den, že něco platí, nesmíte druhý den říct, že to možná neplatí, a třetí den na to zapomenout.

Pokud nastavíte společná pravidla, musíte být první, kdo se podle nich bude chovat. Ne jako ten ministr, který zakázal lidem chodit do hospody a sám v ní byl krátce na to odhalen. A nebo jako ten policejní ředitel, který měl na zákaz dohlížet, a sám se zúčastnil mejdanu v jedné teplické hospodě.

Pokud se takto budete chovat vůči svým dětem, můžete si být jisti, že z nich vychováte zpovykané drzé spratky a jejich důvěra vůči vám nepřežije pubertu, tak jako, předpokládám, důvěra voličů v tyto politiky nepřežije volby.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované