Hlavní obsah

Glosa: Nebezpečná česká cesta. Raději neuděláme nic

Foto: Seznam Zprávy

Vláda si dává letní pauzu. A co virus, také má prázdniny?

Reklama

Článek

Naši sousedé zbrojí na podzimní covidovou vlnu, v Česku vládne pohoda.

Odborníci to sice nedoporučují, ale mnoho z nás si osvojilo nepříjemný zvyk kontrolovat po ránu svůj mobil: zprávy, maily, výsledky NHL, co je komu libo. A během covidu třeba i počty nově nakažených nebo počty očkovaných. Pokud děláte právě to poslední, mohli jste si všimnout jednoho nepříjemného letního zpomalení.

Analytici twitterového účtu Očkujeme v ČR si dávají práci, přepočítávají každý den aktuální počty a zjišťují, jak rychle bychom se při stávajícím tempu dostali na kýžených 70 procent proočkovanosti populace. A datum se začíná nemilosrdně odsouvat do čím dál tím pozdnějšího podzimu. Aktuálně je to 12. listopadu.

Abychom byli spravedliví, s podobným letním odlivem nových „očkovanců“ se setkávají například i v sousedním Německu a Slovensku. Rozdíl je v tom, že tam to někoho zajímá. V Německu kancléřka Merkelová svolala schůzku s premiéry spolkových zemí a oznámila konec bezplatného testování i hranici čísel, od které by se vrátila přísná pravidla do restaurací a služeb. Na Slovensku zasedla vláda a rovněž představila změny, které mají jediný účel - zvýhodnit očkované a zamezit další vlně, která může po návratu lidí do měst a dětí do škol přijít. Pro restaurace a další služby vymysleli, byť poměrně komplikovaný, ale systém, který podnikům ukládá, aby si vybraly, jestli budou otevřené pro všechny, nebo jen pro očkované. Podle toho pak budou pravidla přísnější, nebo volnější.

U nás se neděje nic. Ministryně financí tweetuje, kam z Barcelony přestupuje Messi. V souboji o kapacitu Karla Havlíčka ve světle dokončování D1 a spol. a po vlakovém neštěstí z minulého týdne jednoznačně vítězí ministr dopravy nad ministrem průmyslu a obchodu.

A ministr zdravotnictví? Ten zametá pod koberec jedinou vládní iniciativu, která šla naproti reálné propagaci očkování. Vláda sice schválila konec testování zdarma pro všechny bez rozdílu, ale ministerstvo, jak napsaly Seznam Zprávy, se nemá k tomu mimořádné opatření vydat. Prý bude záležet na aktuální situaci. Další „geniální“ způsob, jak zaměstnat kabinet, státní aparát, nakrmit média a ve výsledku neudělat nic.

Nejjednodušší odpověď na otázku, proč v Česku strkáme hlavu do písku, je probíhající volební kampaň. Nikomu, ani opozici, se do tématu covidu moc nechce. Nechceme lidi naštvat, že ano. Strašit nemocnými, mrtvými, lockdowny. Vypadá to logicky, ale nemusí to tak nutně být, covid nemusí být před volbami tabu. Víte, co se bude dít 26. září? Němci jdou toho dne volit do spolkového sněmu. O dva týdny dříve než v Česku.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované