Hlavní obsah

Ministerstvo couvá. Zpoplatnění testů od září není jisté

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v červenci obhajoval obnovení úhrady za testy tím, že do září se lidé budou moci naočkovat.

Reklama

Konec proplácení testů na covid-19 od 1. září sice schválila vláda, zatím ale neplatí. Ministerstvo zdravotnictví stále ještě nevydalo mimořádné opatření.

Článek

Už 12. července ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že od začátku září si lidé budou muset sami platit testy na covid-19. Z veřejného zdravotního pojištění se měly testy dál hradit jen dětem, lidem se započatým, ale nedokončeným očkováním, a těm, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Podle zjištění Seznam Zpráv ale ke zpoplatnění testů nakonec vůbec nemusí dojít. Z vyjádření ministerstva plyne, že bude záležet na aktuální epidemické situaci.

Příslušné mimořádné opatření, které zavádí zpoplatnění testů, vláda sice schválila v polovině července, ale předpis dodnes zůstává jen na papíře. Ministerstvo zdravotnictví schválené opatření dosud nevydalo.

Podle informací redakce z ministerstva úředníci stále pracují na písemném odůvodnění, které se k opatření přikládá. Tento týden se řešily připomínky k návrhům hygieniků.

Z odpovědí ministerstva však zároveň vyplývá, že zpoplatnění testů stále není jisté. Úřad se odvolává na budoucí průběh epidemie.

„Mimořádné opatření není vydáno z důvodu, že jeho účinnost je až 1. září, a z důvodu nejaktuálnějších dat, které samozřejmě potřebujeme, aby MO odráželo aktuální situaci, zatím není správné ho nyní vydat,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva na dotaz Seznam Zpráv.

Ministerstvo doplnilo, že „v případě nějakých zásadních změn ve vývoji epidemie by případně mohlo dojít i k úpravě již daného MO“.

Motivace k očkování?

Zpoplatnění testů by se tak mohlo například týkat užší skupiny lidí, než vláda v červenci schválila. V současné době jsou ze zdravotního pojištění hrazeny měsíčně čtyři antigenní testy a dva PCR.

Postoj ministerstva nahrává spekulacím, že ohlášené zpoplatnění testů mělo zafungovat především jako motivace, aby se lidé nechali během léta naočkovat. Zároveň se blíží volby do Poslanecké sněmovny a zrušení úhrad za testy na covid-19 by mohlo odradit některé voliče hnutí ANO premiéra Andreje Babiše.

Ministr Vojtěch původně ohlásil stopku pro úhradu testů celkem rezolutně. Zdůvodňoval ji hlavně zátěží systému veřejného pojištění.

„Vzhledem k tomu, že je očkování dnes přístupné a bude i nadále přístupné komukoliv, kdo se rozhodne, nebudou od září hrazeny preventivní testy pro cestování, návštěvy hospod, koncertů a podobně,“ řekl Vojtěch 19. července po jednání vlády.

Plánované zrušení úhrady testů ze zdravotního pojištění kritizovala část opozice. „Pokud ministerstvo bude vydávat jakékoliv nařízení, že se někdo musí testovat, tak ten test musí být hrazený,“ reagoval poslanec Vlastimil Válek z TOP 09.

Reklama

Doporučované