Hlavní obsah

Komentář: Za testy se platit nebude. Babiš ví, kdy jsou volby

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Co bude 1. září, na to nesázejte. Jisté je jen to, že premiér chce mít klid na kampaň a nestojí o připomínání problémů.

Reklama

Zájmem premiéra je, aby boj s covidem probíhal pokud možno radostně a nenápadně. Zpoplatnění testů do toho absolutně nezapadá.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch chce, aby se od 1. září 2021 preventivní testy na koronavirus přestaly proplácet z veřejného zdravotního pojištění. To je smělá myšlenka, která má v sobě jisté racionální jádro, ale taky pořádný kus utopie.

Především s ní Adam Vojtěch přichází v situaci, kdy nikdo – a v našem případě tím méně vláda – netuší, jak to bude na konci léta vypadat. Jestli bude pandemie v mutaci delta tiše odeznívat, nebo se situace vyhrotí. Nedej pánbůh jako loni.

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco Vojtěch avizuje, že od 1. září se bude platit za testy, premiér Babiš klepe na dřevo: „Doufejme, že se od prvního září vrátí do škol naše děti a že budeme fungovat normálně.“ A také že „teď není co predikovat, protože naštěstí delta nenavyšuje počty hospitalizovaných, ale zkrátka roste každý den, hlavně v Praze, v Plzeňském kraji, Středočeském kraji“. Mlha přede mnou, mlha za mnou.

Mimo to vláda tápe, jestli a jaká nařízení teď může stát ve jménu boje s pandemií vydávat. Ministr zdravotnictví připouští, že když půjde jen trochu do tuhého, nezbude než zase vyhlásit nouzový stav. Nevíme.

Oznámit testovací plán k 1. září s předstihem je sice chvályhodný pokus, zejména po zkušenostech s tím, jak nevyzpytatelné kroky vláda na poslední chvíli podnikala dřív. Bohužel na druhou stranu je evidentní, že Vojtěchův záměr se může ještě mnohokrát změnit. A pravděpodobně změní.

Proč by chtěl ministr zdravotnictví přestat proplácet testy, je evidentní: za prvé to stojí stovky milionů měsíčně, za druhé to má být pobídka, aby se zatím neočkovaní lidé naočkovat nechali.

Oba argumenty jsou ale sporné: výdaje na testy nejsou vzhledem k tomu, za co a kolik si vláda zvykla utrácet, suma, přes kterou by v tak důležitém případě nemohl jet vlak. Kdyby něco, ministryně financí ji určitě najde. A motivace k očkování? Neskončilo by to spíš tak, že odmítači budou očkování dál odmítat, respektive jim bude lhostejné, a navíc se vykašlou na testy, protože by si je ke všemu museli platit?

Jestli nemá nastat, tuším, pátá vlna, musí očkování podstatně pokročit („kompletních“ je teď 36 procent lidí). Ale Vojtěchova „pohrůžka“ neočkovancům, kteří si od září budou dělat test „kvůli zábavě“, vyznívá planě. Hodně lidí si za pandemie vypěstovalo, nebo jen posílilo podmíněný reflex nedůvěry a neloajality ke státu, a ten by se projevil právě v takovém případě.

I za půldruhého měsíce budou preventivní testy významnou součástí protipandemického rejstříku. Měly by být! Plánovat, že k nim ztížíme přístup, „protože se každý mohl naočkovat“, je naivní a potažmo nebezpečné.

Naštěstí, nebo snad „naštěstí“, existují i věci, které se k 1. září dají předvídat docela dobře. Především, do parlamentních voleb bude scházet pět týdnů. Prvním a posledním zájmem Andreje Babiše je, aby potírání covidu do té doby probíhalo pokud možno radostně a hlavně nenápadně. Žádné dramatické aktivity, „už nikdy to nebudou plošná opatření“, povoleno je maximálně sdílení vysmátých výherců očkovací loterie.

Ambice zpoplatnit testy, což by určitě způsobilo nemalý rozruch, do toho absolutně nezapadá.

Obecně: říct lidem, že pět neděl před volbami začnou platit za něco, co měli doteď zadarmo, to je jak z příručky šíleného politického marketéra. Proto se to nestane. Naštěstí.

Nejpozději 20. srpna Andrej Babiš, protože ho známe, řekne něco v duchu „vůbec to nechápu…“ a dozvíme se, že i po 1. září budou testy dál placené. Řídit boj s pandemií jako marketing se sice už víckrát vymstilo – ale všechno zlé může být i pro něco dobré.

Reklama

Doporučované