Hlavní obsah

Glosa: Nejlepší rada na léto? Tohle nečtěte

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Bez chytrých rad ze sociálních sítí se určitě lze chvíli obejít.

Reklama

Článek

Kdysi dávno tu byla kampaň Pusťte nás k vodě. Pro hezčí prázdniny platí heslo dodnes. Pusťte politiky k vodě – a s nimi i sociální sítě.

Dětem definitivně začínají prázdniny. A nám dospělým doba, kdy si bereme dovolenou. A i když ji zrovna nemáme, tak nás stejně zaplavuje lehce prázdninový pocit. V nejlepším duchu sociálních sítí mám pro vás jednu nevyžádanou radu, jak si tento pocit udržovat a užívat. A sociálních sítí se to úzce týká: Nečtěte je.

Vím, je to těžké. Máme na nich tu větší, tu menší závislost. Ale když je v létě vypneme, vyhneme se různě vypjatým virtuálním přestřelkám.

Pár příkladů z poslední doby. Záchranné složky ještě prohledávaly sutiny na Moravě a na sociálních sítích už se vedla vzrušená debata, zda za tornádo může, anebo nemůže globální oteplování. Až to rozsekl účet expertního projektu Intersucho s tím, že za konkrétní jedno tornádo nebo třeba konkrétní extrémně suchý týden globální oteplování nemůže, za zesilování takových jevů a přibývání jejich četnosti ano. Upřímně – těm lidem se zbořenými domy to bylo fakt jedno.

Stejně tak mudrlantské podivování nad tím, že spousta z nich neměla domy pojištěné nebo je měla pojištěné málo (protože si prostě nevšimli, že ceny nemovitostí rostou a neupravovali průběžně pojistky). A k tomu debata, jak k tomu ti pojištění přijdou, aby těm nepojištěným bylo pomoženo více. Přitom to klíčové je, že se tento národ dokázal neskutečně semknout a vybrat horentní sumy na pomoc zasaženým oblastem.

Trochu směšné pak byly i diskuze, kdo z politiků si dělá jaké PR na tragédii. Je před volbami, všichni si dělají PR, ale zároveň je patřičné, aby se do postižené oblasti vypravili. Ať už s příslibem finanční pomoci nebo třeba s kulatinou naloženou na traktoru.

A speciálně poslední bod – tedy politici všude – bude v létě na sítích narůstat. Je před volbami, kampaň v plném proudu. A tím si fakt nechcete kazit hezké léto, kdy si máte zaslouženě po covidem diktovaném roce (samozřejmě bezpečně) odpočinout.

Pamětníci znají kampaň ODS z roku 2009, kde se přední představitelé strany vyfotili v plavkách a slogan zněl „Pusťte nás k vodě“. Inspirativní je to i po dvanácti letech. Pusťme na léto politiky a s nimi i sociální sítě k vodě.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované