Hlavní obsah

Glosa: Amerika čelí noční můře. Chybu hledejme v Bidenovi

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Trumpova volička v Miami jásá nad jeho ohlášeným vítězstvím ve státě Florida, snímek z volební noci na 4. listopadu 2020.

Reklama

Článek

Americké prezidentské volby dopadly nejhůř, jak dopadnout mohly. Neskončily totiž jasným vítězstvím toho, či onoho kandidáta. Je možné, ba pravděpodobné, že ruku jednomu z boxerů v ringu zdvihne soudce a nikoli volič.

Donald Trump dopředu signalizoval, že zpochybní jakýkoli těsný výsledek hlasování, což svým nehorázným projevem, kde si současně nárokoval vítězství a mluvil o podvodu, přesně udělal. Jak napsal jeden z amerických novinářů, ke kanystru s benzínem přiblížil prezident škrtnutou zápalku.

Ne, občanská válka je příliš silný pojem, ale k něčemu velmi podobnému, jen doufejme civilizovanějšímu, má brutálně rozdělená americká společnost slušně našlápnuto. A teď si představte, že se vinou soudních rozhodnutí některé korespondenční hlasy vůbec nesečtou. Anebo se sečtou, ale jaksi po časovém limitu. Bude to jako hokejové utkání, v němž jeden z týmů obrovsky tlačí, jenže ve velké gólové šanci zhasnou reflektory. A už se nerozsvítí…

Tyhle prezidentské volby jinak bez ohledu na konečné výsledky vnímám spíš jako porážku amerických demokratů a jejich kandidáta. Porážka se začala rodit už tím, že modrý tábor nedokázal vygenerovat ze svých řad lepšího, výraznějšího, progresivnějšího a mladšího kandidáta, než byl Joe Biden.

Ono nestačí být antiZeman, nebo v tomto případě antiTrump. Jako základ je to fajn, ale jaká je nadstavba, co nabízíte pozitivního? Bidenův tábor se hodně spolehl na to, že se Trump porazí sám. Optikou evropských médií by býval současného prezidenta volil jen šílenec, ale za velkou louží je to prostě jinak. Joe Biden například se svým týmem hrubě podcenil chování hispánských voličů, byť ho Bernie Sanders varoval, že v této věci musí být aktivnější.

Katie Kibbeová, publicistka z Clevelandu v Ohiu, která, ač nerada, nakonec volila Joe Bidena, na sociálních sítích napsala: „Je srdceryvné, když si uvědomíme, že jsme se vrátili do časů vietnamské války. My proti nim, rouškaři versus ti bez roušky. Budu tě soudit dřív, než ty budeš soudit mě…“

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Související témata:

Doporučované