Hlavní obsah

Glosa Petry Procházkové: Slavní lidé a odvaha v boji za svobodu

Novinářka Petra Procházková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinářka Petra Procházková se ve své glose zamýšlí nad rolí slavných osobností v klíčových momentech boje za demokracii.

Článek

Nedávno byla na koncertu Marty Kubišové v Lucerně. A při té příležitosti si vzpomněla na svoji nedávnou návštěvu Moskvy. Tam se setkala s přáteli z disidentského hnutí.

„Vystoupil tam kamarád novinář Saša Podrabinek a vyprávěl strašnou příhodu z roku 1985, kdy probíhala perestrojka a už nebylo tak moc nebezpečné říkat, co si člověk skutečně myslí,“ říká Procházková. Její ruští přátelé tehdy sepsali dopis vedení Komunistické strany Sovětského svazu – žádost o osvobození politických vězňů. A rozeslali to 140 slavným osobnostem. A čekali, že se jim podpisy jen pohrnou.

Podepsal to jeden jediný člověk. Jurij Borisovič Norštejn, animátor a karikaturista. Ne seznamu lidí, kteří to odmítli podepsat, byl třeba populární písničkář Bulat Okudžava.

„A tak jsem se zase vrátila duchem do té Lucerny, ke koncertu Marty Kubišové, a říkala jsem si, jak je někdy důležité třeba spoustu let mlčet a pak si zazpívat o svobodě před plnou halou za toho obrovského potlesku, než složit desítky písniček o lásce a motýlech,“ říká Procházková.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované