Hlavní obsah

Glosa: Prý že Tálibové nejsou pokrokoví. Povolili „ďábelský vynález“

Aby byl pořádek, tak například z obchodů, kde se prodávalo oblečení, mizí reklamy, na kterých je vyobrazena žena. Na to dohlíží vousáči z řad tálibánských bezpečnostních složek. (Video: Seznam Zprávy.)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinářka Deníku N Petra Procházková v úvaze rozebírá, jak probíhá nastolování nového řádu v Afghánistánu. A co na to bude říkat ruský velvyslanec.

Článek

Velvyslanec Ruské federace v Afghánistánu Dmitrij Žirnov si teď lebedí. Je mu teď s Táliby mnohem lépe než za té minulé vlády. To vládl všude chaos, nepořádek, všichni kradli, země byla sužována korupcí. Teď Tálibové nastolují nový řád. Kdo krade, nebo je korupčník, hrozí mu v těžších případech i useknutí ruky, pěkně čistě v zápěstí. V určitých případech je možné obětovat i nohu, ta se odděluje od těla v kotníku.

Nevěrnice, ty budou v těžkých případech kamenovány. A tak rozvody, tento nešvar, brzy v Afghánistánu zmizí ze seznamu trestných činů.

Tálibové teď už i ochraňují ruskou ambasádu. Jsou to vousáči z řad tálibánských bezpečnostních složek, které dohlížejí obecně na pořádek v Kábulu. A pro tento pořádek například z obchodů, kde se prodávalo oblečení, mizí reklamy, na kterých je vyobrazena žena. A to nemusí být vůbec ani v podprsence. V některých provinciích taxikáři dostali příkaz, aby nepouštěli na palubu ženy, které nejsou celé zahalené v takovém tom modrém stanu s mřížkou přes oči. Jinde Tálibové zakazují děvčatům chodit v sandálech, prý je to hanbaté.

Pak jsou tady ale také rozhodnutí nejvyššího vedení Tálibánu, která mají ukázat, že Tálibové jsou pokrokoví. Například dovolili ženám, aby zůstaly na obrazovce, mohou být stále ještě moderátorkami v televizi. Ostatně, dovolili samotnou televizi, kterou v minulosti pokládali za vynález v pravdě ďábelský.

Takže jediné, co by mohlo ruskému velvyslanci vadit, je, že Tálibové zakazují alkohol. Nemají rádi vodku a jsou to prostě totální abstinenti. A tak jednání mezi Rusy a Afghánci budou teď muset probíhat „na sucho“. Já si ale myslím, že se přesto dohodnou. Pokud Tálibové nesáhnou na takové ty „zásoby“, co má každá pořádná ambasáda.

Celou glosu Petry Procházkové si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované