Hlavní obsah

Glosa: Ruští trollové jako mužici s kladivy, co se snaží zparchantit internet

Glosa Petry Procházkové: Ruští trollové jsou jako mužici s kladivy, co se snaží zparchantit virtuální prostor.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinářka Petra Procházková ve své glose rozebírá činnost ruských trollů na internetu, která je poslední dobu velmi intenzivní. Podle ní není cílem vás přesvědčit o ruské pravdě, ale vnutit vám teorii, že žádná není.

Článek

Představuji si trolly jako takové permoníky a ruské trolly pak jako malé mužiky s velkými kladivy, kteří vstupují do informačního prostoru vždy, kdy je tam možné něco zparchantit.

Jako například tuhle. Na Facebook jsem si napsala takovou vzpomínku na svoji kamarádku, která zemřela. Píšu o tom, jak jsme spolu hrály scrabble a cestovaly po Rusku.

Do projevů soustrasti se najednou vklíní troll. Prokazatelný ruský troll. Ne, že by hovořil k věci. Ale najednou prohlásí, že Ruská federace je schopná vyrábět vynikající televize. Tím naprosto ukončí kondolenční atmosféru a odejde. Kdepak, nejmenuje se Ivan Ivanovič, ale v rámci maskování třeba Petr Klein.

A objevil se u mě na Facebooku zase tuhle. Píšu o tom, jak krásně umím vymalovat velikonoční vajíčka, lidé mě obdivují, na Facebooku mně tleskají. A tu můj Petr Klein – Ruská federace vyrobí přes 300 tisíc skvělých vozů Lada za rok a lidé si je nadšeně kupují. Okamžitě ukončí obdivnou diskuzi o mých vajíčkách, zkalí mi vodu.

Glosa: Válka s trolly

To je ostatně cíl ruských trollů, kalit vodu. Kazit atmosféru a otravovat lidi. V rámci toho, že jsme v rusko–českých vztazích vstoupili do doby ledové, se vyrojila obrovská armáda ruských trollů. Ne, oni nediskutují o Vrběticích, oni se nezabývají tím, že vyvracejí cokoliv, co řekne česká strana. Ale diskutují třeba o módě. Nebo o tom, že koronavirus má americký původ.

Prostě vstupují do diskuzí tak, aby vám je zkazili. Ono ostatně cílem ruských trollů není přesvědčit vás o ruské pravdě, ale vnutit vám teorii, že žádná pravda neexistuje.

Celou glosu Petry Procházkové si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované