Hlavní obsah

Glosa: Tři oříšky pro Sorose

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

George Soros na snímku z roku 2019.

Reklama

Článek

Maďarsko mezi hororem a pohádkou o Sněhurce.

Do maďarských kin příští rok vstoupí snímek Post mortem. Je to vůbec první maďarský horor s velkým rozpočtem a ukázky vypadají celkem dobře. Pomohly tomu také peníze ze státního fondu. A to byl nakonec i důvod ke vtipům o téhle nové maďarské duchařině.

Kromě pochybností o tom, že je v Maďarsku potřeba státní podpora hororového filmu, když si pro horor stačí v libovolnou dobu pustit zprávy státní televize, padaly na sítích i řečnické otázky – třeba na to, proč alespoň jeden z hororových bubáků nevypadá jako George Soros.

Soros, hlavní skutečný i domnělý ideologický protivník vlády maďarského premiéra Viktora Orbána, je už léta veřejným nepřítelem číslo jedna. A nevypadá to, že by Orbánův stihomam či úniková strategie ze všech problémů nějak slábly. Sorose dál vidí za vším, co se hne: od migrace po školství, koronavirus nebo pohádkové knížky pro děti.

Může to znít skutečně absurdně, ale starosta jednoho z budapešťských obvodů zakázal školkám a školám, aby dětem četly novou knížku Pohádky pro všechny. Ta prý šíří mezi dětmi homosexuální propagandu, protože si mimo jiné dovolila udělat z Popelky Romku a ze Sněhurky lesbu. Knížka tak chce učit děti o různorodosti ve společnosti. Mimochodem, dotyčný starosta je z Orbánovy strany Fidesz. Ba co víc, zákaz publikace už chce i samotný premiér.

Knížku veřejně rozcupovala na kusy politička krajní pravice a premiér o pohádkách prohlásil, že jsou už za červenou linií maďarské tolerance. Já jsem naposledy psal o likvidaci knih loni, když kněží na severu Polska rozdělali táborák a společně s deštníkem Hello Kitty do něj hodili i výtisk upírské ságy Stmívání nebo Harryho Pottera. Do tohoto absurdního divadla Soros zapletený nebyl – tentokrát prý ale je.

Nakladatelství totiž k pohádkové knížce dodalo i metodickou příručku pro pedagogy, za kterou podle proorbánovského deníku nestojí nikdo jiný než nezisková organizace podporovaná Sorosem. Pokud se vám zdá, že toho osidla devadesátiletého filantropa nestíhají v Maďarsku dost, přidejte si na jeho seznam poddaných i českou eurokomisařku Věru Jourovou. Ta je teď v Maďarsku mezi top trojkou cizích nepřátel. Orbánovy představy o Maďarsku si totiž dovolila označit za „nemocnou demokracii“ a zveřejnila unijní zprávu o situaci právního státu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Přítel, jak označuje Viktora Orbána český premiér, pak o Babišově nominantce v Evropské komisi Věře Jourové řekl, že nezastupuje ani Čechy, ani Evropany či Evropskou komisi. Ve skutečnosti prý jen a pouze reprezentuje George Sorose. Koho jiného, viďte…

Andrej Babiš by si ale měl dát pozor. Blízcí političtí přátelé Viktora Orbána totiž nekončí příliš slavně. Krátce po jeho bratrské návštěvě v roce 2011 padl Mubárak, následoval Janukovyč, pak Fico prohrál prezidentské volby a loni padl Rakušan Strache. Letos v červnu byl Orbán za přítelem Lukašenkem a na konci září se viděl s prezidentem Kyrgyzstánu. Být českým premiérem, jeho další návštěvu Prahy si asi rozmyslím.

Reklama

Související témata:

Doporučované