Hlavní obsah

Glosa: Vláda kormidluje Česko na nebezpečné útesy

Glosa Jiřího Přibáně: Vláda kormidluje Česko na nebezpečné útesy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letošní rok bude zajímavý tím, že v něm parlamentní volby poznamená schopnost vlády vyvést společnost ven z pandemické krize, říká známý právník a sociolog Jiří Přibáň.

Článek

Chtěl bych se dnes zmínit o gubernaculu. To je termín, kterým staří Římané označovali původně kormidlo lodi, ale který se postupně stal označením pro jakékoliv řízení včetně vlády a moci.

I v moderní době jsme si zvykli označovat legitimitu vlády nejenom podle toho, jestli má oprávnění k té vládě, ale také jestli má tu schopnost vládnout, tedy ono gubernaculum, schopnost kormidlovat společnost i v nebezpečných časech a krizích.

Vidíme to i dnes, kdy pandemie covidu pokročila do dalšího stadia, kdy máme vakcínu a vlády po celém světě se daly do závodu s časem a vakcína tady stojí proti rostoucí infekci.

Česká republika má zdravotnictví, které je v mnoha ohledech lepší než v leckteré západní bohatší zemi. Ale má také vládu, která je mnohem chaotičtější a nedokáže své občany ochránit tím, že by zorganizovala vakcinaci nejenom tak, jak to třeba dokázal Izrael nebo Velká Británie, ale i mnoho jiných sousedních zemí.

Tento rok bude zajímavý právě tím, že v něm parlamentní volby poznamená tato schopnost vlády mít gubernaculum, tedy kormidlovat společnost ven z pandemické krize.

Je to velké politické téma, je to velké téma odborné a je to také velký otazník, jak se česká společnost nejen dokáže vyrovnat s pandemií, ale jakou známku vystaví své vládě, která ji zatím nechává na mělčině a spíš vede na nebezpečné útesy.

Reklama

Doporučované