Hlavní obsah

Glosa: Volby jsou za rohem, Babiš léčí rakovinu

Foto: Seznam Zprávy

Šikovnost nelze Andreji Babišovi upřít. Zamává pěknou vizualizací a ještě to nechá zaplatit Evropskou unii.

Reklama

Článek

Zvolit si jako předvolební téma lepší péči pro nemocné není samozřejmě nic špatného. Kdyby to ovšem premiér se svým „naši lidi potřebují nejlepší péči“ myslel upřímně.

Andrej Babiš oznámil, že chce vybudovat obří supermoderní onkologické centrum v pražské vinohradské nemocnici. „Je to projekt, který jsem já vymyslel,“ řekl hrdě na tiskové konferenci premiér. A potvrdil tak dlouhodobé spekulace, že boj s rakovinou bude tématem sněmovní předvolební kampaně hnutí ANO.

Šikovnost nelze českému premiérovi upřít. Bude moci před volbami mávat pěknou vizualizací a ještě to nechá zaplatit Evropskou unii z Národního plánu obnovy po covidu. Tu Unii, které obvykle nemůže přijít na jméno, dokud od ní tedy nepotřebuje nějaké peníze.

Zvolit si jako předvolební téma lepší péči pro nemocné není samozřejmě nic špatného. Mohlo by to dokonce být i ušlechtilé. Kdyby to ovšem Andrej Babiš se svým „naši lidi potřebují nejlepší péči“ myslel skutečně upřímně.

Jenže proti vzniku centra se postavila klíčová autorita v boji s rakovinou – Česká onkologická společnost. Řada onkologů má z nápadu, který jde proti všem současným koncepcím, obavy. Hrozí, že obří pražské centrum oslabí onkologickou péči v regionech, v blízkosti domovů pacientů.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Taková marginálie ale nemůže premiéra odradit. Šéfku společnosti na tiskovou konferenci prostě nepozve, aby mu to nekazila. A na jakékoli pochybnosti o projektu reaguje hysterickými řečmi o mediálním džihádu. Vedle něj stojící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pak jen poněkud rozpačitě vysvětluje, že „odborný konsenzus se bude hledat“.

Do toho má sporný projekt vyrůst na místě, na kterém je už naplánovaná stavba traumacentra, do níž se už investovaly peníze a souhlasilo s ní hlavní město. I s tím je premiér rychle hotový: Tohle je ideální místo pro můj projekt, to traumacentrum tu stejně nikdo nepostaví a nějak se to vyřeší.

Ještě aby se to nevyřešilo – jde přece o nemocnici vedenou Petrem Arenbergerem, který se sice naprosto zdiskreditoval v roli ministra zdravotnictví, ale přes všechny skandály zůstává díky Babišovi na ředitelském postu.

Nelze se ubránit dojmu, že premiér chce zkrátka „svoje centrum“ protlačit za každou cenu. Aby měl v ruce hezký projekt, který se bude před volbami dobře prodávat.

Reklama

Doporučované