Hlavní obsah

Glosa: Z krize ven. A pak zase hurá zpátky?

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Takhle to loni v létě vypadalo na cestě k Pradědu. Čeká nás další rozvolněné léto? A podobné důsledky?

Reklama

Článek

Opájení se čerstvě načepovaným pivem v obklopení kamarádů s upravenými vlasy a za hranicemi okresu se jeví jako nejlepší antidepresivum blízké budoucnosti.

Alespoň takovou léčbu zraněných českých duší přislíbil vicepremiér Jan Hamáček, když mluvil o rozvolňovacích plánech. Šéf sociální demokracie potvrdil, že vláda už nebude žádat prodloužení nouzového stavu, na který se váže většina vládních opatření proti šíření koronaviru.

Aleluja. Po tom jsme všichni přece toužili. Jenže pozor na to. Co se nám teď jeví jako slast, může docela snadno přinést bolestivé následky. Třeba ještě nejsme z nejhoršího venku. A třeba se vláda ani česká společnost nedokáže poučit z loňských chyb.

Jen si vzpomeňte: po hluboké krizi z loňského jara jsme se v létě a ještě v září dostali do opojení znovunalezeným společenským životem. Chovali jsme se, jako by předchozí trauma neexistovalo. Ochota se dál omezovat byla malá. Chtěli jsme zase žít jako dřív. Co nám nařízení nezakazovala, toho jsme si dosyta užívali.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Na pozadí letních radovánek se ale odehrávala vládní improvizace béčkové kvality. Stát nebyl schopen v období úlevy vytvořit dlouhodobější strategii, která by Česko vzdalovala dalšímu maléru. Za půl roku nevznikl plán, jak lépe trasovat, testovat a v budoucnu rychle očkovat. A tak jsme se dostali do bodu, kdy začali ve velkém počtu umírat lidé a zdravotnictví se drolilo jako nepovedená bábovka.

Teď stojíme před podobnou výzvou. Jen s tím rozdílem, že už není čas na chyby. Ostudy jsme si před úspěšnějšími kolegy v zahraničí udělali dost a další velký lockdown už unavení a otrávení Češi nezvládnou.

Posouzení, jestli rozvolňovat, či nerozvolňovat, a případně jakým způsobem, nechám na každém z vás. Důležitější je ostatně volat po vládní odpovědi, jestli s bouráním koronavirových opatření přichází také jasný plán, jak udržet Česko bez ironické nálepky „best in covid“.

Vzhledem k pomalému tempu očkování a chaosu na vládní úrovni můžeme spíš čekat to nejhorší. Zvlášť když více než o boj s koronavirem tu teď jde přece o volební výsledek.

Reklama

Doporučované