Hlavní obsah

Glosa: Zdravotní pojištění ve stylu sněz, co můžeš

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

„Samoplátce“ vyjde očkování proti covidu na zhruba osm set korun.

Reklama

Článek

Účtenka za zdravotní službu znamená i dobrou motivaci, proč se o své zdraví starat.

Jste vášniví kuřáci? Pijete nadmíru alkohol, přejídáte se, nebo naopak se snažíte žít zdravě? Z pohledu českého veřejného zdravotního pojištění je to celkem jedno. Tak jako je „na peníze“ aktuálně celkem jedno, jestli se necháte naočkovat proti covidu-19, nebo ne.

Pandemie opět trochu víc vyostřila letité téma, které se točí kolem toho, jak je veřejné zdravotní pojištění v Česku konstruované. Je to téma plné potencionálních sociálních explozí a zároveň v základu velký úspěch české solidarity.

Částka, kterou pojištěnci v Česku platí, se odvíjí od jejich příjmů a tedy možností, a ne od jejich rizikovosti. Převedeno do kulis povinného ručení: Zdravotní pojišťovna jakoby neřeší, jestli je řidič pirát silnic, nebo rozvážná venkovská lékařka s autem se slabým motůrkem.

Vedle řady nesporných výhod, mezi které patří, že každý z nás dosáhne na špičkovou zdravotní péči, to má v sobě zakódované i jedno dost konkrétní úskalí. V řadě případů to není o tom, že bohatší solidárně dotují chudší, ale zodpovědní dotují nezodpovědné a obecně systém příliš nemotivuje se o sebe starat. V tomto ohledu je pro lidi nezdravý.

Reálně se pak mohou někteří pojištěnci chovat jako nenasytní hosté v restauraci „sněz, co můžeš“ – ztratí běžné zábrany, obezřetnost a jakoukoliv zdrženlivost.

Přitom jenom vidět účtenku za zdravotní službu je často dost motivační. Nezapomenu na to, jak mě překvapila cena za zákrok u zubaře, který nemá smlouvu s pojišťovnou. Výměna plomby za tři a půl tisíce korun. Ani můj strach z vrtačky mě nemotivuje se věnovat dentální hygieně tolik jako tahle částka.

Přitom reálně se platí za všechno. Telefonát lékaři je v řeči peněz konzultace za 170 korun. Odběr krve ze žíly vyjde na 40 korun. Preventivní prohlídka u gynekologa může být za tisíc korun a ambulantní ošetření na dovolené v Chorvatsku za téměř 1800 korun. Kdo nemá zdravotní pojištění, toho vyjde očkování proti covidu na zhruba osm set korun, za aplikaci a očkovací látku.

Určitě by neuškodilo tyto ceníky trochu přiblížit lidem. Zatím je to naopak postavené na tom, že se účtenka pojištěnci obloukem vyhne. Přitom přepočet na peníze je nejúčinnější způsob, jak lidi přimět přemýšlet nad svým zdravím.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované