Hlavní obsah

Rozlučka se Schapirem. Lidé složili píseň pro muže, který si zabouchl dveře na Hrad

Rozlučkový happening s Andrew Schapirem.Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Happening na Karlově mostě. Mise Obamova ambasadora v České republice Andrewa Schapira končí.

Článek

Není úplně běžné, aby se zahraniční diplomaté zapsali v hostitelských zemích tak, že jejich jména občané bezpečně znají.

O americkém velvyslanci, který v Praze končí paralelně s mandátem svého přítele, prezidenta USA Baracka Obamy, to platí. Andrew Schapiro v Česku ukázal, jak se dá vcelku nenásilně dělat reklama zemi, kterou zastupuje, a ještě to může být zábava.

I proto se v sobotu s populárním diplomatem přišlo na happening na Karlův most rozloučit na 40 lidí. I když Schapiro ve svém rozvrhu nenašel čas, aby se osobně zúčastnil, příznivci mu zazpívali píseň Škoda lásky a speciálně složenou skladbu Goodbye Andrew (uslyšíte ve videu u tohoto textu).

Schapiro pilně využíval sociální sítě, na nichž jednak zaznamenával, co právě dělá, druhak ukazoval humornou stránku toho, když se anglicky mluvící osoba objeví v zemi s tak složitým jazykem, jakým je čeština. Příspěvky, na nichž se podivoval nad taji, jakými je trpný rod či nedokonavý vid, patřily k těm nejsdílenějším.

A pak je tu plejáda videí, na nichž se jednou zpívají Rolničky, rolničky a zdobí ambasáda, podruhé ohrnují na památku Václava Havla nohavice a ukazují pestrobarevné podkolenky čouhající z obleků.

Řekli byste si nekonfliktní typ, přesto byl právě tím velvyslancem, za nějž se vztahy mezi Prahou a Washingtonem vyhrotily tak, jak se to po roce 1989 nikdy nestalo.

Schapiro, který rád vystupoval v tuzemských médiích, odpověděl v dubnu 2015 ve studiu České televize na otázku, co říká tomu, že se český prezident Miloš Zeman osobně zúčastní v Moskvě oslav 70. výročí ukončení 2. světové války.

Událost kvůli ruské anexi Krymu bojkotovala drtivá většina evropských státníků. V době, kdy už bylo jasné, že mocnost technikou i vlastními vojáky podporuje proruské separatisty v konfliktu na východě Ukrajiny, nechtěli tleskat defilé ruské vojenské moci.

Schapiro Zemanovu účast označil za „prekérní" právě kvůli této symbolice. Že tu sice není od toho, aby radil českému prezidentovi, ale cestu považuje za nešťastnou.

„Obávám se, že po tomto prohlášení má velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ reagoval Miloš Zeman.

Vztahy se posléze - alespoň formálně - urovnaly. Že ovšem Hrad, který podporoval republikánského kandidáta Donalda Trumpa, v Schapirovi velké zalíbení nemá, se ukázalo nesčetněkrát.

Nejviditelněji právě po zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA, kdy se Hrad, respektive mluvčí Jiří Ovčáček, hlasitě radoval nad tím, že nový vládce Bílého domu jistě Schapira vystřídá.

Sám Zeman pak v rozhovoru pro Blesk řekl, že se vztahy Praha-Washington nepochybně zlepší, protože „nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat".

A diplomatovi vyčetl, že se téměř jako jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě.

Zeman se spletl, Schapiro ve Vladislavském sále prokazatelně byl a seděl vedle německého velvyslance, který to také veřejně potvrdil. Když se tak stalo, přispěchal prezidentův mluvčí s prohlášením, že v tom případě byl tedy „pan velvyslanec během slavnostních okamžiků zcela neviditelný“.

Ovčáček se nespletl, diplomat tuto  superschopnost skutečně má, jak na Twitteru potvrdila jeho choť Tamar Newberger. „Někteří lidé se mě ptají, zda můj muž @andyschapiro má tu moc stát se neviditelným. Ano – ale jen tehdy, pokud na něj čekají domácí práce.“

Nyní Schapiro z české politiky mizí docela.

Andrew Schapiro pochází z Chicaga, hlásí se ke svým židovským a českým kořenům. Jeho matka Raya Czerner Schapiro se narodila v Praze. Z republiky utekla před nacisty, o třech letech života v protektorátu Čechy a Morava později vydala knihu Letters from Prague: 1939–1941.

Reklama

Doporučované