Hlavní obsah

Gorily i šimpanzi. Afričtí celníci zachránili šestadvacet upytlačených lidoopů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Zimbabwští celníci objevili více než 25 lidoopů, kteří byli nelegálně odvezeni z Demokratické republiky Kongo. Úředníci zatkli 4 podezřelé. Zabavili také luskouní šupiny, které jsou ceněny v čínské medicíně.

Článek

Na hraničním přechodu mezi Zimbabwe a Demokratickou republikou Kongo objevili celníci nejméně 26 upytlačených lidoopů, které pytláci ulovili v Kongu.

Konžský ministr životního prostředí Claude Nyamugabo Bazibuhe zase oznámil, že jeho úřad zadržel nedávno velkou zásilku luskouních šupin na severovýchodě země.

Kongo je pro ohrožené lidoopy jedním z posledních útočišť na světě. V zemi žijí gorily nížinné i horské. Luskouni jsou zase kvůli svým šupinám nejpašovanějším zvířetem na světě. Hrozí jim vyhynutí, a to všem osmi druhům.

Úřady zimbabwských národních parků zatkli ve středu během rutinní hraniční kontroly dva Konžany, jednoho Malawijce a jednoho Zambijce poté, co v jejich kamionu objevili upytlačené primáty. O opice se budou před návratem do Konga starat zimbabwští úředníci.

Konžský ministr životního prostředí při tiskové konferenci uvedl, že jde o druhý takový případ v poslední době. Podle ministra bylo nedávno v provincii Haut-Katanga v jihovýchodním Kongu na hranici se Zambií objeveno 32 ukradených šimpanzů. Všechny opice byly naštěstí stále naživu. Podle Bazibuhy měly být převezeny do Jihoafrické republiky, a to pomocí falešné dokumentace.

„Vyšetřování v Zimbabwe pokračuje. Před navrácením primátů musíme nejprve přesně určit, o které druhy se jedná,“ uvedl ministr. „Všichni lidoopy - tedy gorily, bonobové a šimpanzi, a také luskouni jsou chráněni zákonem,“ dodal.

Nejen lidoopi jsou předmětem zájmu pašeráků. Kvůli tradiční čínské medicíně se „kšeftuje“ například také se šupinami luskounů. Konžské úřady objevily ve středu v nejmenované soukromé rezidenci skoro 56 kilogramů těchto šupin, které měly být připraveny k vývozu do zahraničí. Luskouni byli upytlačeni z přírodní rezervace Garamba na hranici s Jižním Súdánem a Ugandou.

Šupiny se používají v čínské tradiční medicíně k léčbě různých onemocnění, jako je artritida, vředy či nádory, a to i přes nedostatek vědeckých důkazů, které by podporovaly jejich účinky. Někteří vědci luskouna navíc považují za možného nositele nového koronaviru.

Reklama

Doporučované