Hlavní obsah

Světový fond varuje: Za 46 let zmizely dvě třetiny volně žijících zvířat

Foto: Seznam Zprávy

Mezi nejohroženější druhy patří gorily východní nížinné v Konžské demokratické republice . (Ilustrační foto)

Reklama

Mezi nejvíce zasažené druhy patří sladkovodní živočichové, gorily východní nížinné v Konžské demokratické republice nebo papoušek šedý v Ghaně.

Článek

Populace volně žijících zvířat se od roku 1970 zmenšily v průměru o dvě třetiny, upozorňuje Světový fond na ochranu přírody (WWF) ve své dnes zveřejněné zprávě. Za hlavní důvody pokládá mýcení lesů kvůli zemědělství, nadměrný rybolov a obchod s divokými zvířaty.

Populace savců, ptáků, obojživelníků, plazů a ryb se v letech 1970 až 2016 zmenšily v průměru o 68 procent, uvádí zpráva, která celosvětově sledovala 20 811 populací a 4 392 druhů zvířat. Přičemž trend nezpomaluje.

Mezi nejvíce zasažené druhy patří sladkovodní živočichové, gorily východní nížinné v Konžské demokratické republice nebo papoušek šedý v Ghaně.

„Hlavním důvodem tohoto dramatického úbytku je odlesňování a v širším smyslu úbytek přirozeného prostředí způsobený tím, jak produkujeme a konzumujeme jídlo,“ přiblížila Fran Priceová, která ve WWF vede oddělení zabývající se stavem lesů. Konkrétně ukázala na komerční zemědělství v tropických a subtropických oblastech, včetně produkce palmového oleje, sóji a hovězího masa.

Tropické lesy v loňském roce mizely závratnou rychlostí. Každých šest sekund zmizel les o rozloze jednoho fotbalového hřiště, píše zpravodajská a informační společnost Thomson Reuters Foundation s tím, že jejich ochrana je považována za klíčovou v boji s klimatickými změnami, a to díky tomu, že pohlcují oxid uhličitý.

„Ničíme náš svět, jediné místo, které nazýváme domovem. Riskujeme naše zdraví, bezpečnost a přežití zde na Zemi. A teď nám příroda posílá zoufalé SOS. Přičemž čas utíká,“ řekla BBC výkonná ředitelka Tanya Steeleová.

Reklama

Doporučované