Hlavní obsah

Greta je ve dvou třetinách plavby na klimatický summit v New Yorku. Od břehu ji dělí méně než dva tisíce kilometrů

Greta se svým týmem vyplula 14. srpna z Anglie.Video: Reuters

 

Reklama

Aktivistka Greta Thunbergová se na plavbu přes Atlantik vypravila s týmem 14. srpna z přístavu v anglickém Plymouthu.

Článek

Švédskou aktivistku za ochranu klimatu Gretu Thunbergovou dělí na její cestě přes Atlantický oceán od New Yorku již méně než tisíc námořních mil (1852 kilometrů). V sobotu večer to ve videu z paluby lodi Malizia 2 zveřejněném na Instagramu uvedl kapitán lodi Pierre Casiraghi. Celková délka plánované cesty je necelých tři tisíce námořních mil.

Cestovatelé se museli vypořádat s těžkými podmínkami, když projížděli Golfským proudem. Moře bylo neklidné a setkali se i s bouří. Casiraghi ale uvedl, že je velice pyšný na všechny na palubě a že se „Greta drží velice dobře“. Podle posledních údajů ze živého sledování lodi se nyní posádka nachází necelých 1500 kilometrů od New Yorku.

Na palubě je kromě kapitána i profesionální jachtař Boris Herrmann a Gretin otec Svante. Jejich cestu dokumentuje filmař Nathan Grossman. Jachta Malizia 2 má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou k navigaci plavidla a ke komunikaci.

Šestnáctiletá školačka Greta Thunbergová, která ve snaze co nejméně škodit životnímu prostředí odmítá cestovat letadlem, se v New Yorku plánuje zúčastnit klimatického summitu OSN, který začne v září. Loď vyplula z jižní Anglie 14. srpna, cesta přes Atlantický oceán by měla podle plánu trvat asi dva týdny.

Reklama

Související témata:

Doporučované