Hlavní obsah

Guru Jára si musí odpykat pět a půl roku za znásilnění, podle obhajoby je odháčkování duchovní praktika

Za odháčkování dostal guru Jára pět a půl roku vězení.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Vrchní soud v Olomouci dnes snížil trest Jaroslavu Dobešovi a jeho spolupracovnici Barboře Pláškové za prokazatelné znásilnění jedné ze studentek školy Poetrie. Na různých seminářích provozoval „guru Jára“ praktiku „odháčkování“ spočívající v sexuálním aktu. Dalších pět obvinění ze znásilnění vrátil vrchní soud do Zlína k dalšímu přezkoumání.

Článek

Původně sedm a půl roku vězení pro Jaroslava Dobeše za znásilnění snížil olomoucký vrchní soud na pět a půl roku. Jeho společnice Barbora Plášková dostala místo sedmi a půl pět let.

Dobeš tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, jež v nich zanechali sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. Tyto háčky sexuálním aktem ženám údajně uvolňoval. Podle obžaloby se případy ve škole, jež nabízela semináře jógy, tantry, astrologie či práce s energií, děly v letech 2004 až 2007.

Ženy, které měl Dobeš sexuálně zneužít, uvedly, že je jeho spolupracovnice Barbora Plášková mimo jiné pomocí speciálního dýchaní přivedla do stavu, kdy nebyly schopny projevit odpor. Podle soudu ženy nevěděly, v čem praktika spočívá, a následně měly zakázáno o tom mluvit. U některých žen se projevila posttraumatická stresová porucha.

Dobeše s Pláškovou původně krajský soud odsoudil za šest případů znásilnění, hrozilo jim pět až dvanáct let. V pěti případech mohlo jít podle vrchního soudu o využití bezbrannosti žen, v šestém případě však došlo k prokázanému znásilnění. Právě za tento případ Dobeše s Pláškovou vrchní soud potrestal, a trest tak přizpůsobil tomuto odsouzení.

„Když žena zjistila, že odháčkování spočívá v prachsprosté souloži, začala se bránit, a to slovně i fyzicky. Pokud obžalovaný tento signál nereflektoval, narušil svobodu ženy rozhodovat o svém sexuálním životě. A na tom se podílela i Plášková,“ uvedl předseda senátu Milan Kaderka.

Zbylými pěti případy se bude znovu zabývat krajský soud. Podle vrchního soudu není vyloučeno, že se dotyčné ženy mohly vrhnout „do náruče manipulátora“ dobrovolně. „Tento soud upozorňoval už ve svém původním rozhodnutí na svazky, kde jsou vyslechnuty ženy a dívky, které prošly rituálem odháčkování. Věděly, o co jde, opakovaně se rituálu účastnily, přinášely Dobešovi a Pláškové svá těla a finanční prostředky a nikdy se necítily být poškozené,“ poukázal předseda senátu. Nevyloučil, že v žalovaných případech šlo o opak, mělo by to být však jasně dokázáno.

K tomu se vyjádřil známý obou obžalovaných. „Určitě to nebyl trestný čin. Musíte vzít v úvahu, že ta záležitost odháčkování není Dobešův výmysl. Je to tantrická praktika, která se provádí po světě. Těch odháčkování proběhlo stovky, možná tisíce. A teď je tu několik žen, které tvrdí, že jim to ublížilo. Je nesmysl, aby ty dámy nevěděly, o co jde. Je to technika vyžadující určité podmínky. Znásilnění to určitě není,“ hájí Dobešovy praktiky Luboš Koláček.

„Jsem ráda, že po těch letech aspoň v jednom skutku s prokázaným násilím je rozhodnutí pravomocné a byl uložen i adekvátní trest,“ řekla novinářům po vynesení rozsudku žalobkyně Jarmila Ošlejšková.

Oba obžalovaní jsou stíháni jako uprchlí. V roce 2015 byli zadrženi na Filipínách, kde jsou v imigračním detenčním zařízení. Zde usilují o náboženský azyl.

Dobešův obhájce chce proti pravomocnému odsouzení podat dovolání. U soudu dnes napadal především nezákonnost řízení, které je vedeno jako proti uprchlým. „To řízení není vedeno spravedlivě, je tam porušeno právo na obhajobu. Soud se nezabýval otázkou videokonference. Naši klienti komunikují se soudem, snaží se, aby byli vyslechnuti,“ řekl novinářům obhájce Michal Krčma.

Soudce toto nařčení odmítá. Poukázal na to, že oba obžalovaní se opakovaně snaží zabránit deportaci a vyhnuli se v tuzemsku orgánům činným v trestním řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované