Hlavní obsah

Hradec Králové zredukuje vánoční stromy ze tří na dva, trhy přesune

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Hradce Králové letos sníží počet vánočních stromů ze tří na dva. Nadále budou stromy stát na historickém Velkém náměstí a na Masarykově náměstí. Strom letos nebude na náměstí 28. října.

Článek

Tradiční vánoční trhy se letos přesunou z Masarykova náměstí na Velké náměstí do prostoru ke katedrále svatého Ducha.

Radnice ke zredukování vánočních stromů přistoupila proto, že je stále obtížnější shánět tři kvalitní stromy pro tyto účely. „V porovnání s obdobně velkými městy byl Hradec Králové výjimkou, když měl tři hlavní vánoční stromy,“ řekla mluvčí města Kateřina Šmídová s tím, že zrušením jednoho stromu odpadnou dopravní omezení v okolí náměstí 28. října při přepravě stromu.

Peníze ušetřené za instalaci vánočního stromu na náměstí 28. října město věnuje do rozšíření výzdoby na jiných místech Hradce Králové. Vánoční výzdoby by se měla například dočkat střední část Benešovy třídy na největším hradeckém sídlišti Moravské Předměstí. Loni radnice do vánoční výzdoby dala přes 700 tisíc korun.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu by se mělo místo u stromu na Masarykově náměstí odehrát u stromu na Velkém náměstí. U něj a u blízké katedrály svatého Ducha a u Bílé věže bude i vánoční trh. „Jeho podoba a organizace se nyní připravuje tak, aby jeho pořádání bylo v souladu se všemi epidemickými opařeními,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Doporučované