Hlavní obsah

Haas s českými piloty esportové Formule 1 počítá. „Spolupráce by měla být víceletá,“ říká český závodník Štefanko

„Zatím Haas jenom naznačil, že by spolupráce měla být víceletá. Ale všechno se bude teprve vyjednávat,“ řekl ve Sportu na Seznamu Martin Štefanko.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Čeští virtuální piloti prorazili v konkurenci 66 tisíc závodníků a budou startovat v nejprestižnějším šampionátu F1 Esports Series.

Článek

Českého závodníka ve Formuli 1 se v blízké době rozhodně nedočkáme. Ve virtuální sérii slavného šampionátu ale máme hned dvojí zastoupení. Americká stáj Haas se ve druhém ročníku F1 Esports Series vydala čistě českou cestou a v draftu si vybrala Martina Štefanka a Michala Šmídla. Z velkých konkurentů na domácí scéně se tak stali pro jednou stájoví kolegové.

„V loňském roce jsem byli velcí rivalové, ale v Haasu budeme muset spolupracovat. Myslím, že to půjde dobře. Známe se už pár let a jsme i na stejné úrovni, takže práce na strategii, na nastavení a na všem okolo bude mnohem jednodušší,“ řekl ve Sportu na Seznamu Martin Štefanko.

Letošní sezona virtuální série začala už v dubnu kvalifikačními koly. Zúčastnit se jich mohl kdokoliv, kdo vlastní hru F1 2017. Celkem 66 tisíc hráčů bojovalo o 38 volných míst v draftu, ze kterého si stáje v červenci vybrali část svých jezdců.

Vítěze kvalifikace doplnili Fabrizio Donoso Delgado a Sven Zurner, kteří si místa vyjeli díky druhému a třetímu místu v prvním ročníku šampionátu. Vítěz seriálu Brit Brendon Leigh si už před draftem zajistil místo u Mercedesu.

„Prvních dvou kvalifikačních eventů jsem se nezúčastnil kvůli časové vytíženosti. Pak jsem se zkusil kvalifikovat ze třetího eventu, ale tam byly nějaké problémy se zkracováním tratě. V Monaku ale vyšlo všechno perfektně. Byla to obrovská úleva, protože to byla poslední šance se kvalifikovat,“ dodal k boji o místo v draftu Štefanko.

Ve virtuální sérii startují všechny stáje Formule 1, vyjma Ferrari. Každý tým může mít až tři jezdce a při draftu si stáje musely alespoň jednoho vybrat. První volil Williams a vybral si Tino Naukkarinena, dvojkou draftu byl loni třetí Fabrizio Donoso Delgado a jako třetího si Haas vybral Martina Štefanka. Toho posléze doplnil ve stejné stáji Michal Šmídl.

Americká stáj neplánuje tým rozšiřovat. Zůstane tedy pouze ve dvoučlenném, výlučně českém složení. Na druhou stranu McLaren nebo Mercedes staví širší týmy, které budou pevnou součástí reálné stáje F1. Čtyři závodníci Mercedesu se budou připravovat na šampionát v sídle britské stáje Brackley, kde se budou podílet i na testování virtuálního modelu vozu Formule 1. Širší spolupráci plánuje s českými jezdci i Haas.

„Zatím Haas jenom naznačil, že by spolupráce měla být víceletá. Ale všechno se bude teprve vyjednávat,“ řekl Štefanko.

Všechny stáje postupně odhalily složení týmů pro nadcházející šampionát, který startuje 10. října prvním závodem v Londýně. Ve stejné destinaci se pojede i druhý závod 31. října a finále, které sezonu završí 17. listopadu. Virtuální jezdci budou bojovat o dotaci 200 tisíc dolarů, v přepočtu 4,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované