Hlavní obsah

Hackeři promluvili. Nechtěli způsobit zmatky, jen diskrétně získat výkupné

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Spojené státy se vypořádávají s hackerským útokem na provozovatele největší tamní potrubní sítě pro přepravu pohonných hmot. Hackeři uvedli, že neměli v úmyslu rozpoutat chaos - chtěli jen dostat výkupné.

Článek

Skupina hackerů, která minulý pátek napadla provozovatele největší americké potrubní sítě pro přepravu ropných produktů Colonial Pipeline, podle vlastního vyjádření neměla v úmyslu rozpoutat chaos. Jejím jediným cílem bylo vydělat na výkupném. Informovala o tom agentura Reuters.

Na společnost Colonial Pipeline zaútočili hackeři takzvaným ransomwarem neboli programem, který firmě zablokoval přístup k ovládání systému potrubí. Skupina, která si říká DarkSide, požaduje za jeho odblokování peníze.

Firma Colonial Pipeline musela kvůli útoku svou potrubní síť odstavit, což by v blízké budoucnosti mohlo vést k mimořádnému narušení dodávek pohonných hmot ve Spojených státech.

Ve stručném vyjádření s nápisem „Ohledně posledních zpráv“, zveřejněném v pondělí na webu skupiny DarkSide, se napadená potrubní síť přímo nezmiňuje. „Naším cílem je vydělávat peníze, nikoliv vytvářet problémy pro společnost,“ uvedli hackeři. Podle bezpečnostních odborníků jde o neobvyklé vyjádření, které značí, že problémy narušily kyberzločincům plány.

Vyjádření neobsahuje informaci o tom, kolik peněz skupina požaduje. Američtí představitelé uvedli, že se neúčastnili žádných vyjednávání o výkupném. Společnost Colonial Pipeline se ke zprávě hackerů nevyjádřila.

Na páteční útok ihned reagovalo americké ministerstvo energetiky spolu s FBI a Bílým domem. O víkendu se podařilo odstavit server používaný hackerskou skupinou. Server údajně obsahoval jak interní data firmy Colonial Pipeline, tak další soubory odcizené během minulých ransomwarových útoků skupiny DarkSide.

Útok už nyní začíná mít své následky. Některé americké rafinerie si objednávají tankery, aby měly kde uskladnit své ropné produkty. Tamní ceny benzinu přes víkend vzrostly o 6 centů za galon, čímž se přibližují k nejvyšším úrovním od roku 2014.

Společnost Colonial Pipeline v pondělí oznámila, že se jí podařilo zprovoznit část potrubní sítě vedoucí ze Severní Karolíny do Marylandu. Ovládat ji bude manuálně, zatímco se bude nadále pokoušet o získání kontroly nad celým systémem.

Podle některých odborníků se hackeři nyní chtějí distancovat od zmatku, který způsobili.

„Není to poprvé, co hackeři ztratili kontrolu nad svými hrozbami,“ uvedl Lior Div, šéf bezpečnostní firmy Cybereason. Ransomwarové skupiny jako DarkSide prý spoléhají na to, že budou své oběti moct okrást diskrétně, bez upoutání pozornosti bezpečnostních složek. „Globální reakce poškozuje jejich podnikání. To je jediný důvod, proč se nyní kají,“ dodal Div.

Podle prezidenta Spojených států Joea Bidena existuje podezření, že skupina DarkSide operuje z Ruska. Dosud pro to ale prý nejsou důkazy. Ruská ambasáda ve Washingtonu, D.C. se k záležitosti nevyjádřila.

Reklama

Doporučované