Hlavní obsah

Hackerské kartely už letos způsobily škody za stovky miliard dolarů

Svět bez obalu z 10. 11. 2019: Kyberzločin je nejrychleji rostoucí kriminální aktivitou na světě. Hackerské kartely vydělaly stovky miliard.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Kyberzločin je nejrychleji rostoucí kriminální aktivitou na světě. Pro některé skupiny hackerů je hlavním cílem pouze vydělat peníze, nebo z legrace způsobit zmatek. Ale pro hackerské skupiny, za kterými jsou některé autoritářské režimy, je cílem vytvoření chaosu nebo zasévání nedůvěry ve svobodné a otevřené společnosti.

Článek

Kybernetické systémy velkých firem jsou stále častěji terčem hackerských útoků, které mnohdy přicházejí z území totalitních států.

Analytici odhadují, že ukradená data, finanční krádeže online, zcizení kompromitujících údajů a přerušení služeb způsobily jen tento rok už ztráty okolo stovek miliard dolarů. Přičemž se očekává, že s tím, jak roste počet zařízení, která jsou online, budou i útoky sofistikovanější. Ztráty se v příštích letech mohou počítat v bilionech.

Útoky jsou podle expertů prováděny hackerskými kartely, často se státní podporou. Nabourávají se do systémů, na kterých jsou společnosti závislé – jako jsou elektrické sítě, finanční služby, policejní a bezpečnostní operace nebo hlasovacích zařízení. „Máme velkou starost o bezpečnost amerických voleb v roce 2020. A i těch následujících. Myslím, že se musíme velmi obávat toho, k čemu dojde. Netýká se to jen hrozeb z Ruska, ale také z Íránu, Číny, Severní Koreje a dalších zemí, které mají sofistikované kybernetické útočné kapacity,“ říká profesor Alex Halderman z Michiganské univerzity.

V říjnu česká kontrarozvědka uvedla, že koordinovaný kybernetický útok vedený z Číny se pokusil převzít kontrolu nad rozšířeným bezpečnostním softwarem společnosti Avast. Čímž by se mohli hackeři dostat do počítačů kdekoliv na světě.

„Bezpečnost společností, jakou je ta naše, a obzvláště taková, která dodává svá řešení takovému množství klientů – v našem případě jde o 435 milionů lidí – je velmi zajímavým cílem pro mnoho hackerů. Takže na nás útočí téměř pořád,“ potvrdil ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Video je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete na tomto odkaze.

Reklama

Doporučované