Hlavní obsah

Hádka ČSSD v Praze: Ministr Ludvík lídrem kandidátky nebude

Ministr Ludvík nebude lídrem pražské kandidátky.

 

Reklama

Ministr nedokázal prosadit kandidátku v podobě, jak si ji představoval.

Článek

Ministr zdravotnictví a dlouholetý šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík mohl být jednou z hlavních tváří sociální demokracie v podzimních volbách do Sněmovny. Tento plán se teď ale značně zkomplikoval.

Na pondělním jednání pražské buňky strany Ludvík rezignoval na nominaci na lídra. Seznamu to potvrdilo několik zdrojů z jednání.

A jaký je důvod? „Protože neprošla kandidátka, kterou jsem postavil!" komentoval své rozhodnutí stroze Ludvík.

Rozhovor s Miloslavem Ludvíkem.

Podle informací Seznamu ministra rozčílilo, že na druhé místo kandidátní listiny neprosadil svou náměstkyni z ministerstva Lenku Tesku Arnoštovou. Ta je nakonec navržená pouze v první pětce.

Druhé místo na kandidátce pro Arnoštovou přitom údajně bylo součástí předvolební dohody na březnovém sjezdu. Politička kvůli tomu neobhajovala post místopředsedkyně a na poslední chvíli uvolnila místo ve vedení strany pražskému náměstkovi Petru Dolínkovi.

Právě Dolínek by nakonec mohl bý tím, kdo povede pražskou kandidátku. Jeho, Ludvíka a náměstka ministra zahraničí Lukáše Kauckého už vedení strany dříve „předschválilo" jako možné kandidáty na lídra. Defintivně se má jednička kandidátky vybrat ve vnitrostranickém referendu.

Arnoštové hrozí konec ve vedení ČSSD, profil kandidátky před sjezdem strany.Video: Lucie Stuchlíková

Reklama

Doporučované