Hlavní obsah

Hamáček je přesvědčen, že nový šéf policie Švejdar bude v kauze Čapí hnízdo postupovat nezávisle

Novým policejním prezidentem je Jan Švejdar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl do úřadu policejního prezidenta Jana Švejdara. Podle Hamáčkova názoru bude při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo postupovat nezávisle. Švejdar za své priority označil boj proti drogové kriminalitě a zlepšení bezpečnosti na silnicích. V dohledné době uspořádá nový policejní prezident tiskovou konferenci, kde představí své plány.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes ráno uvedl do úřadu nového policejního prezidenta Jana Švejdara. Od nového šéfa policie očekává, že v blízké době představí svou koncepci vedení sboru. Novinářům ministr řekl, že Švejdar je podle jeho názoru garancí toho, že policie bude při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, kde je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO), postupovat nezávisle. Dodal, že na policejním prezidiu neočekává žádné zásadní personální změny.

„Jak jsem měl možnost ho poznat a jaké mám reference, tak je to opravdu profesionál, je to policista, který má pověst rovného chlapa. Takže já jsem přesvědčen, že je garancí toho, že policie bude postupovat nezávisle,“ řekl Hamáček na dotaz, zda je Švejdar garantem nezávislého vyšetření kauzy Čapí hnízdo.

Za své hlavní priority označil v pátek nový šéf českých policistů boj proti drogové kriminalitě a zlepšení bezpečnosti na silnicích. Detailnější plány chce zveřejnit později, až se se situací na policejním prezidiu seznámí. Hamáček dnes řekl, že se se Švejdarem dohodl na tom, že v dohledné době uspořádá tiskovou konferenci, na které své plány představí.

Švejdar zvítězil ve výběrovém řízení, které Hamáček vyhlásil 12. listopadu. O pozici měl zájem také ředitel ústecké krajské policie Jaromír Kníže. Výběrové komisi své koncepce představili oba kandidáti ve středu, o den později obdržel doporučení komise Hamáček. Vítěze oznámil v pátek. Hlasování komise bylo podle ministra jednomyslné, neměl důvod její doporučení měnit.

Jan Švejdar nahradil Tomáše Tuhého, který ve funkci policejního prezidenta skončil na konci října. Vyloučil to, že na jeho odchod někdo z politiků vyvíjel nátlak, politický tlak odmítl i Hamáček.

Reklama

Doporučované