Hlavní obsah

Kdo bude řídit českou policii? Ministr vnitra představil nového policejního prezidenta

Tisková konference ministra vnitra Jana Hamáčka a nového policejního prezidenta Jana Švejdara.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novým šéfem policie se stal Jan Švejdar. Bývalý ředitel pardubické krajské policie nahradí Tomáše Tuhého, který ve čtvrtek nastoupil do funkce velvyslance České republiky na Slovensku.

Článek

Dva dny po zasedání výběrové komise oznámil ministr vnitra Jan Hamáček jméno nového policejního prezidenta.

Do výběrového řízení se přihlásili ředitel pardubické krajské policie Jan Švejdar a ředitel ústecké krajské policie Jaromír Kníže, oba ve středu představili své koncepce.

Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda o novém policejním prezidentoviVideo: Seznam Zprávy

Ve výběrovém řízení zvítězil plk. Švejdar. Ve funkci nejvýše postaveného muže české policie nahradí Tomáše Tuhého, který tento týden předal pověřovací listiny a stal se oficiálně českým velvyslancem na Slovensku.

Švejdar představil dvě priority, se kterými do úřadu vstupuje. Jsou to boj proti drogové kriminalitě a situace na českých silnicích. Další cíle mají vzejít ze spolupráce s vedením ministerstva vnitra.

Hamáček vyhlásil výběrové řízení na nástupce Tuhého 12. listopadu. Policii nyní dočasně řídil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. V komisi u výběrového řízení zasedli náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba, bývalý policejní prezident Jiří Kolář, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek a státní tajemník ministerstva vnitra Jiří Kaucký.

Tuhý ve funkci skončil na konci října. Vyloučil, že by na jeho odchod někdo z politiků vyvíjel nátlak. To odmítl i Hamáček. Mandát v úřadu policejního prezidenta měl Tuhému vypršet v dubnu příštího roku. Opozice v souvislosti se změnami v čele policie upozorňuje na střet zájmů v případě vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo, ve které je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované