Hlavní obsah

Hamáček zprostil ve vrbětické kauze mlčenlivosti šéfa rozvědky i policie

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jan Hamáček.

Reklama

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v souvislosti s vrbětickou kauzou zprostil mlčenlivosti šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla a policejního prezidenta Jana Švejdara.

Článek

Dnes to řekl ve Sněmovně. Po vypršení lhůty pro reakci na předžalobní výzvu se chystá podat žalobu na server Seznam Zprávy kvůli reportáži, že na interní schůzce hovořil o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Po vydavateli chce žádat deset milionů korun.

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík opakovaně zdůraznil, že redakce za svými informacemi stojí. Kubík řekl, že Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění u soudu prokázat. „Musím říct, že sám jsem ty důkazy viděl, slyšel. Jsou naprosto věrohodné a jsem si naprosto jistý, že ty informace, které jsme publikovali, jsou pravdivé,“ uvedl Kubík.

Šéf rozvědky Šimandl vystoupil začátkem května na uzavřeném jednání Sněmovny, jež následovalo po zveřejnění informací Seznam Zpráv. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška upozornil na zákonné ustanovení, podle kterého zpravodajci nemohli na plénu podávat informace v takovém rozsahu, a odkázal na příslušné komise. Hamáček dnes bez dalších podrobností uvedl, že Šimandla i Švejdara zprostil mlčenlivosti.

Hamáček je přesvědčen o tom, že všichni aktéři bezpečnostní kauzy postupovali v zájmu České republiky. „Naším cílem bylo tu záležitost vyřešit. A my ji vyřešili. Že se z toho stala v uvozovkách bramboračka, není vinou mě, někoho dalšího z vedení státu nebo bezpečnostních složek, to jde celé za jednou spekulací jednoho serveru,“ podotkl.

Kabinet kvůli informacím orgánů činných v trestním řízení a tajných služeb o zapojení agentů GRU do explozí 17. dubna oznámil, že Česká republika vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády v České republice. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě. Později česká diplomacie informovala o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Reklama

Doporučované