Hlavní obsah

Hamáčkovi kritici zakládají vlastní platformu. Čekají, jak ČSSD dopadne u voleb

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zakladatelé iniciativy kolem bývalého místopředsedy ČSSD Michala Šmardy chtějí být připraveni na situaci po blížících se volbách do Poslanecké sněmovny, před kterými se preferenčně strana pohybuje na hraně zvolitelnosti.

Reklama

Předseda ČSSD odstřihává od moci své kritiky a názorové oponenty. Ti začínají připravovat vlastní plán pro tuzemskou levici.

Článek

Uplynul měsíc od víkendu, během něhož předseda ČSSD Jan Hamáček ovládl sjezd a do vedení prosadil své lidi. S oponenty se od té doby nepáře.

Nejdříve z vlády vyhodil svého sjezdového soupeře Tomáše Petříčka. Minulý týden z dozorčí rady České pošty odvolal Petříčkova spojence, hejtmana Martina Netolického. A to krátce poté, co promluvil o Hamáčkově cestě do Moskvy. Netolický nesmí pokračovat ani jako odborný mluvčí ČSSD pro oblast místního rozvoje.

Hamáčkovi názoroví oponenti pod vedením bývalého místopředsedy Michala Šmardy si podle zjištění Seznam Zpráv zakládají vlastní „debatní a programovou platformu“.

Podle exministra Tomáše Petříčka, který se do platformy také zapojí, se teprve rozhodne, jakou institucionální podobu bude projekt mít - tedy zda půjde například o politickou stranu. „Je potřeba vytvořit prostor pro spolupráci například se Zelenými, levicovým hnutím Budoucnost, Masarykovou demokratickou akademií anebo třeba Idealisty,“ řekl k tomu Petříček.

Nadstranický projekt lidí nespokojených se současným směřováním levice prý nemá ambici promluvit do podzimních sněmovních voleb. Naopak má jít o přípravu na situaci, která po volbách nastane. Sociální demokracie se momentálně pohybuje na hranici vypadnutí ze Sněmovny.

Iniciátor projektu Michal Šmarda je bývalý místopředseda ČSSD, po vítězství Jana Hamáčka na sjezdu se ale rozhodl post neobhajovat. Novou platformu zatím popisuje spíš v hrubých obrysech, zdůrazňuje ale, že má přesahovat zdi Lidového domu.

„Netýká se to letošních voleb, ale až období od roku 2022 a dál. Není to akce dovnitř strany. Je to širší nadstranický projekt, který letos nemá mocenské a mediální ambice, abychom ČSSD ani Zeleným nekomplikovali na podzim jejich situaci,“ říká Šmarda.

Spolupráci se Zelenými prosazovalo poražené křídlo sociální demokracie už pro tyto volby, ze spojenectví ale po vítězství Jana Hamáčka sešlo.

Do projektu se zapojí i pardubický hejtman Martin Netolický. „Michal Šmarda s Tomášem Petříčkem chtějí vést do budoucna hodnotovou diskuzi, což se mi líbí a určitě je rád podpořím. Potřebujeme moderní demokratickou stranu,“ řekl Netolický Seznam Zprávám.

Politika reprezentovaná ministry ČSSD v Babišově vládě mu přijde nedostatečná a dlouhodobě neudržitelná. „Naše strana se bohužel utápí jen v otázkách sociálního charakteru. V podání ministryně Jany Maláčové jako by nic jiného neexistovalo. Mrzí mě, že dříve by do naší názorové skupiny patřil i Jan Hamáček, místo toho se z něho stal reprezentant křídla, které staví politiku de facto jen na rozdávání dávek,“ dodal pardubický hejtman.

Alternativa na levici

Se současným směrem, jaký pod Hamáčkem ČSSD nabrala, nesouhlasí ani bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček, kterého šéf sociální demokracie vypoklonkoval z vlády podobně nekompromisně jako Netolického z České pošty.

„Řekl jsem, že ze sociální demokracie neodcházím. Progresivní levicovou politiku chci dělat dál, rád bych se věnoval odborné politice. Chci dát dohromady odborníky na témata typu nových technologií, klimatických změn nebo změn na trhu práce. Detaily se teprve ladí. Asi nikdo z nás zmíněných se nechce na tvorbu alternativ na levici vykašlat, to je zřejmé,“ řekl Seznam Zprávám exministr zahraničí.

Seznam Zprávy zjistily, že do chystané platformy by se mohl zapojit i občanský aktivista a bývalý brněnský náměstek z hnutí Žít Brno Matěj Hollan. „Vím o této iniciativě. Nedivím se, protože v ČSSD vyhrálo konzervativní křídlo s národněsociálním směrem. Takže ti, co s tímto nesouhlasí, vytvářejí protiváhu. Uvidí se po volbách, jestli bude ČSSD vůbec ve Sněmovně a jakým směrem se vydá,“ řekl Hollan Seznam Zprávám.

Spoluzakladatel původně satirického komunálního projektu Žít Brno zdůraznil, že se nechce zaplést do vnitrostranického dění ČSSD. I on zdůrazňuje, že spolupráce by měla být nadstranická.

„Mě zajímají levicová liberální témata. Rád se toho budu účastnit, když bude zájem o mé zkušenosti. Podporoval jsem Sobotkovu sociální demokracii, podobně jsem souzněl s myšlenkami Tomáše Petříčka,“ dodal bývalý náměstek brněnského primátora pro kulturu.

Dodává ale, že podobně ho zaujalo i liberální fórum Jindřicha Vobořila v rámci ODS. „Jestli dělá liberální politiku pravice nebo levice, je mi jedno, obojí je mi sympatické,“ uvedl Hollan.

Reklama

Doporučované