Hlavní obsah

Harry a Meghan v baru? Noční můra každého bodyguarda, říká expert

O ochraně královského páru hovořil bývalý velitel speciální protiteroristické jednotky Vojenské policie Lumír Němec.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vzdáváme se role v královské rodině. A budeme žít napůl mezi Británií a Severní Amerikou. Přání královského páru prince Harryho a jeho manželky Meghan vzbudilo obavy, kdo bude za jejich dvojí život platit. A to i kvůli nákladům ochranky, která by měla dvojici s modrou krví na jejich cestách doprovázet. Výzvu Seznam Zpráv přijal bývalý velitel speciální protiteroristické jednotky Vojenské policie a bezpečnostní poradce Lumír Němec.

Článek

Bral byste takový post ochranky královského páru?

Určitě bych to bral z hlediska prestiže a určitě to bude i finančně zajímavé. Zajímalo by mě to.

A víc by převážila prestiž, nebo finanční nabídka?

Chránit královský pár je tak prestižní záležitost, že to by určitě převážilo nad financemi.

Už během toho sedmidenního vánočního pobytu prince Harryho a jeho manželky v Kanadě pár doprovázelo nepřetržitě 6 členů ochranky Scotland Yardu celý den, dohromady jich bylo potřeba dokonce 10. Proč je k ochraně královského páru potřeba takto velká posádka?

To není jenom potřeba k ochraně královského páru, ale to je potřeba k ochraně jakéhokoliv významného činitele. Lidé si pamatují ten film Osobní strážce s Kevinem Costnerem, kde člověk výborně střílí, hází nožem a zvládne úplně všechno, ale ta realita je úplně jiná. V podstatě na to, aby ochranka fungovala, tak tam musí být celý tým, tam musí být předsunutá skupina, musí tam být doprovodná skupina, musí tam osobní ochránce. Ideálně by měl být ještě rezidenční tým, měl by tam být tým, který se stará o nějaké zpravodajské informace. Takže to, co vy vidíte, že se někde pohybuje osobní ochranka kolem nějakého činitele, tak to je jen špička ledovce. Ten tým je mnohem rozsáhlejší a i funkce ochranné služby nespočívá jenom v tom ho osobně chránit, primární práce ochranného týmu je prevence a znesnadnění potenciálního útoku. Takže osobní ochránce je člověk, který potřebuje víc zkušeností a mnohem víc dovedností než jenom střílet a prát se.

A lze odhadnout, kolik lidí se na té ochraně musí podílet?

Když to vezmeme čistě tak, jak by to mělo být, tak když budeme počítat, tak si představte, že máte předsunutého agenta, ideálně jsou dva s řidičem, ale dejme tomu jeden, pak máte vozidlo s chráněnou osobou, kde máte osobního ochránce, v ideálním případě potom máte doprovodné vozidlo, kde máte dva až tři ochránce jako doprovodného týmu. A následně máte nějaké lidi na rezidenci, protože ti ochránci také musí někdy spát, takže to máte nějakých osm deset lidí v podstatě na jeden den. A to počítám to, když by jezdili společně. Když se to rozdělí, že vévodkyně pojede jinam a princ pojede jinam, tak to v podstatě všechno musíte dublovat. A co se týká toho, že to jsou členové královské rodiny, tak je to tak vysoká symbolika, že si nikdo nedovolí poslat jedno auto jenom s jedním ochráncem někam, protože to by nemuselo úplně fungovat.

Lumír Němec

Válečný veterán a bývalý šéf speciálního útvaru SOG. Působil také v Útvaru rychlého nasazení i v Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Byl v nasazení v Iráku, Kosovu, Afghánistánu a Sýrii. U ozbrojených složek strávil celkem 18 let.

Jak je těžké vycvičit a najmout ochránce? Metropolitní policie si stěžovala, že nemá dostatečně kvalifikované členy ochranky a že jí chybí. Jak náročný ten výcvik je a může se stát členem ochranky skutečně každý?

Začnu od konce. Ne každý pro to má vlohy, protože ten člověk musí být na tom nejenom velmi dobře fyzicky, ale musí na tom být dobře i psychicky, ten člověk musí zvládnout i takové věci, jako je v podstatě nějaká etika, kodex a jak se chovat. A vycvičit člena ochranky je jedna věc, to může trvat půl roku, rok. Ale ten člověk musí sbírat zkušenosti, protože ty zkušenosti nezískáte při výcviku, ten člověk se musí pohybovat mezi lidmi, pracovat, pracovat s intuicí, a to je dlouhodobá záležitost, takže je to problém. Kvalitního člena ochranky je problém získat, během řádově měsíců se to nepodaří.

A musí být i speciálně vycvičení členové ochranky, kteří hlídají královský pár, třeba na etiketu? Nebo se to neliší?

Tak měli by určitě znát nějaká ta pravidla chování královského páru, protože ten ochránce je takový stín, který by neměl být vidět, ale musí být všude a musí znát ten protokol a musí znát, jak to chodí. Aby tu svoji práci mohl dělat kvalitně. Jak říkám, prostě není to tak jednoduché. A rozhodně kvalitního ochránce nezískáte v nějaké tělocvičně nebo posilovně, tam ti ochránci nejsou.

To, co dělají ochránci královského páru, není to především, že chrání pár před dotěrnými fotografy? Jak vypadá ta jejich každodenní práce?

Činnost ochranného týmu spočívá v prevenci a znesnadnění útoku. Mělo by se začínat tak, že je nějaký plán, kde se královský pár bude pohybovat, tam by se mělo zmapovat to místo, jak to tam vypadá, měly by se zmapovat trasy příjezdu. Ta trasa nemůže být jedna, těch tras musí být víc, protože kdyby se cokoliv pokazilo na té trase, tak se musí použít náhradní trasa. Měly by se získat zpravodajské informace, jestli je pravděpodobnost, že tam bude nějaký aktivista, že tam bude někdo, kdo je nemusí mít rád. A to je jenom ta preventivní část, která probíhá.

Já se na to ptám i kvůli tomu, že královský pár se rozhodl, že teď bude pracovat. To znamená, že to asi nebudou už jen ty ceremoniální záležitosti, které bude zastávat. Jak tohle změní práci ochranky, když půjdou do práce?

Ono to bude vesměs úplně podobné. Protože stejně se tam budou přemisťovat, stejně se tam budou pohybovat.

Ochranka bude muset improvizovat

Ani když ten program nemusí být dopředu už tak známý, nalinkovaný?

Pak už musí ten ochránce víc improvizovat. Samozřejmě práce ochranky v okamžiku, kdy se improvizuje, je složitější, protože ti kluci musí reagovat na nastalou situaci. To znamená, jestliže se teď rozhodne, že pojedu tam a tam, tak když bude čas, pošlu předsunutého agenta, když to půjde. Když ne, tak prostě pojedou sami a budou improvizovat a vycházet z té situace. Právě proto je práce ochránce relativně složitá, protože ten člověk se musí přizpůsobit situaci tak, jak vzniká. Může být připraven, že půjde do divadla, a najednou zjistí, že nepůjde do divadla, ale půjde do nějaké restaurace, tak prostě improvizovat. A ochranu přizpůsobit tomu prostředí, kde teď momentálně je.

A když si představíme konkrétní situaci, že se rozhodnou, že půjdou večer do baru, jak improvizuje takový ochránce?

Když se rozhodnou, že půjdou večer do baru, tak je to docela asi jako noční můra.

Noční můra každého ochránce?

Každého ochránce. Protože obecně, jakmile jde chráněná osoba mezi lidi, tak to není úplně ideální. A jestliže půjdou večer do baru, tak ten ochránce by měl minimálně do toho baru zajet, zmonitorovat, jak to tam vypadá, zjistit, kde je nějaký nouzový východ. A domluvit si aspoň stůl, kde budou relativně chráněni. A v podstatě bude improvizovat, jak to tam bude probíhat.

Jsou i případy, kdy to ochránci nezvládli?

Samozřejmě jsou případy, kdy to ochránci nezvládli. Úplně asi klasický příklad toho, jak to ochranka nezvládla, je, když se budeme bavit o Čechách, tak je to vražda Mrázka, kde to bylo fatální selhání ochranky, a kdyby se Mrázek neobklopoval boxery a obklopil se lidmi, kteří práci rozumí, tak k tomu vůbec nemuselo dojít. A pak si myslím, že takové poměrně dost ukázkové selhání ochranky, které naštěstí skončilo dobře, neskončilo nějakým vážným zraněním nebo smrtí, tak byl ten airsoftový útok na prezidenta Václava Klause v Chrastavě, kde ten člověk prošel přes několik pásem té ochrany, dostal se až k prezidentovi, vystřelil na něj z kuličkové pistole. A stejně ochranka nezareagovala. Takže to si myslím, že je dost ukázkový příklad selhání ochrany. A věřím tomu, že ti kluci se z toho poučili a už se to nikdy takhle nestane.

Když srovnáme náklady na ochranu českého prezidenta nebo českého premiéra, jak se to liší s náklady, které jdou na ochranu královského páru, lze to srovnávat?

Já si myslím, že to asi srovnávat nelze, přestože ta činnost těch ochranných týmů všude ve světě je podobná. Tam už potom akorát záleží na tom, jak ti lidé jsou placení, jaké mají vybavení a ty věci okolo, ale ta činnost je podobná. Je úplně jedno, jestli je to činnost ochranky prezidenta českého, nebo jestli je to činnost ochranky královského páru.

Kolik lidí se podílí na ochraně českého prezidenta a českého premiéra?

Já nebudu říkat přesná čísla, kolik se na tom podílí lidí.

To se nesmí říkat?

Nechci to říkat. Ale samozřejmě pracuje na tom tým lidí, není to otázka jednoho nebo dvou lidí, je to celý tým, který zabezpečuje prezidenta i premiéra České republiky.

Vy jste mluvil o tom, že ochranka v jiné zemi může být lépe vybavená, jak je na tom ta česká ve srovnání s jinými zeměmi nebo s tou, která chrání královský pár?

Já jsem to myslel jako lépe vybavená, třeba že mají jiná vozidla nebo dejme tomu, že Angličané používají určitě dražší vozidla, než používá česká vláda. Ale jinak to vybavení těch kluků si myslím, že je dneska na stejně dobré úrovni ať už tady, nebo v zahraničí. Ono to není jenom právě vybavení nějakými zbraněmi nebo něčím, ale je to i elektronika, komunikační prostředky a mnoho dalších věcí, které k té ochraně patří.

Zahraniční média také psala o tom, že kvůli nedostatku ochránců musí britská ochranka spoléhat i na přesčasy. Jak je tohle rizikové?

Je to rizikové, čím víc toho člověka zatěžujete, tím víc ten člověk může být unavený a pak se může stát, že udělá chybu. Takže samozřejmě čím víc je člověk v práci, tím je větší riziko toho, že něco opomene.

Reklama

Doporučované