Hlavní obsah

Hasiči na sídlišti předváděli, co udělají špatně zaparkovaná auta

Reportáž z demonstrační akce pražských hasičů.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Špatně zaparkovaná auta v ulicích nebo na křižovatkách. To může hasičům úplně znemožnit průjezd k místu zásahu.

Článek

Pražští hasiči v rámci projektu 3 metry k životu na sídlišti v pražských Stodůlkách předváděli, jak jim při zásazích komplikují práci špatně zaparkovaná auta.

„Na jedné straně jsem měl tři centimetry, na druhé od auta dva,“ řekl řidič hasičského vozu Jiří Čapek, když po ukázce vysvětloval, proč nedokázal s vozem projet kruhový objezd na sídlištní křižovatce, na které parkovala auta.

Podobné překážky na silnicích mohou záchranáře na cestě na místo zásahu zdržet na několik minut, potažmo desítek minut.

Dalším problémem, na který hasiči při páteční akci názorně upozornili, jsou neohleduplně zaparkovaná auta v ulicích – například ve dvou řadách.

„Žebřík má dosah do třiceti metrů, což je řádově desáté nadzemní podlaží panelového domu. S každým metrem, o který stojíme dál od panelového domu, se ten dosah samozřejmě snižuje,“ řekl vedoucí projektu 3 metry k životu Hynek Černý.

Hasiči se poté pokusili v ulici, kde stála auta ve dvou řadách, žebřík rozložit. K horním patrům se ale nedostali. Ani poté, co někteří z majitelů špatně zaparkovaných aut přišli svůj vůz přeparkovat.

„Software, který je v tom autožebříku, to přepočítá tak, že nás teď nepustí dál než zhruba do úrovně čtvrtého patra,“ dodal Černý.

Na co by si měli řidiči při parkování zejména na sídlištích dát pozor? Podle hasičů je klíčové najít místo, na kterém zaparkované vozidlo nebude bránit i větším vozidlům v průjezdu.

Cílem projektu 3 metry k životu je dávat řidičům najevo, že jejich počínání při parkování může pozitivně i negativně ovlivnit práci záchranářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované