Hlavní obsah

Hattrick od Džeka a Tottiho loučení. Jak to vypadalo, když Plzeň naposledy hrála proti AS Řím

Foto: Profimedia.cz

Edin Džeko v dresu AS Řím.

Reklama

Po úvodní remíze 2:2 proti CSKA Moskva čeká fotbalisty Viktorie Plzeň o dost náročnější písemka. Ve druhém utkání základní skupiny Ligy mistrů vyzvou svěřenci Pavla Vrby římské AS, které se pomalu ale jistě dostává do formy z loňské sezony. V té došli Římané v Champions League až do semifinále.

Článek

Oba týmy mají za sebou důležité výhry v domácích soutěžích. Zatímco Viktoriáni si v pátek připsali vítězství 1:0 nad pražskou Spartou, římské AS porazilo v sobotním městském derby Lazio 3:1. Vlci měli v Serii A pomalejší rozjezd, ale nyní se zdá, že se dostávají do solidní formy, kterou se pyšnili v loňském ročníku. Po nepřesvědčivém začátku sezony mají za sebou v domácí soutěži dvě výhry v řadě, ve kterých dali sedm branek.

Do Ligy mistrů však svěřenci trenéra Di Francesca nevstoupili ideálně. Na stadionu Santiaga Bernabéua podlehli Římané domácímu Realu 0:3. Právě s madridským velkoklubem patří AS Řím k favoritovi základní skupiny G, což by dnes rád potvrdil. Italský celek se bude muset s největší pravděpodobností obejít bez trojice Javier Pastore, Daniele De Rossi a Diego Perotti. V řadách úřadujícího českého mistra pak fanoušci nenaleznou pouze zraněného záložníka Jana Kopice.

Na koho se naopak Di Francesco bude jednoznačně spoléhat je kanonýr Edin Džeko. Příběh bosenského forvarda o jeho startu kariéry v české lize je známý, dvaatřicetiletý fotbalista však proti plzeňskému týmu pravidelně potvrzuje, že stále nezapomněl, jak vyzrát na české kluby. Proti Viktorii Plzeň si Džeko připsal v kariéře už šest zásahů – jednou se prosadil v dresu Teplic, dvě branky přidal v Lize mistrů při svém angažmá v Manchesteru City a hattrickem se blýskl při posledním měření sil Západočechů proti AS Řím. To proběhlo na Stadio Olimpico 24. listopadu 2016, kdy v základní skupině Evropské ligy zvítězil domácí tým 4:1.

V té době trénoval Římany horkokrevný Luciano Spalletti a ve vínovém dresu se proháněla taková jména jako Mohamed Salah nebo Radja Nainggolan, poslední sezonu v kariéře kroutila legenda klubu Francesco Totti a branku hájil současný druhý nejdražší brankář světa Alisson Becker. Spallettiho nástupce Di Francesco se prezentuje aktivním fotbalem s co nejrychlejším přechodem do útoku, což potvrzují i čísla. V osmi z posledních devíti utkání Giallorossi padlo víc než 2,5 branky na zápas.

Semifinalista loňského ročníku Champions League je jednoznačným favoritem dnešního duelu, Viktoriáni by ovšem rádi navázali na bodový zisk z prvního utkání proti CSKA Moskva, které skončilo remízou 2:2. O poznání těžší situaci bude mít v dnešním utkání také dvougólový střelec z úvodního duelu Michael Krmenčík, na kterého čekají ostré souboje se stoperskou dvojicí Fazio–Manolas.

Utkání na Stadio Olimpico začíná ve 21 hodin.

Podívejte se, jak plzeňští vidí zápas s AS Řím

Video: Youtube.com/FCViktoriaPlzeň, Youtube.com

Reklama

Související témata:

Doporučované