Hlavní obsah

Hausenblas odkázal třetinu majetku charitě. Doufá, že se připojí další

Podnikatel Martin Hausenblas ve studiu Seznam Zpráv v budově pražské burzy.

Reklama

Podnikatel Martin Hausenblas se inspiroval u Billa Gatese a Warrena Buffetta a věnuje 30 procent svého majetku charitě. Podílník firem Adler a Liftago je prvním Čechem, který se k tomuto kroku veřejně zavázal.

Článek

Podnikatel a politik Martin Hausenblas se rozhodl část svého majetku odkázat na dobročinné účely. Stal se prvním českým podnikatelem, který tak učinil a oznámil úmysl veřejně.

O podnikatelově rozhodnutí jako první informoval server Forbes. Hausenblas ve své závěti, kterou nedávno sepsal, uvedl, že přibližně třetina jeho podílů ve firmách Adler a Liftago bude rovným dílem rozdělena mezi Ústeckou nadaci a Nadaci Via. Odhadovaná hodnota věnovaných podílů je 200 až 300 milionů korun.

Filantrop chce jít příkladem a doufá, že svým oznámením strhne i další české úspěšné podnikatele. Podle svých slov by mu udělalo radost, kdyby se do konce roku zavázalo k něčemu podobnému dalších 20 lidí z Česka.

K tomuto pro tuzemskou scénu neobvyklému kroku ho inspirovalo hnutí Warrena Buffeta a manželů Gatesových Giving Pledge. To sdružuje nejbohatší a nejúspěšnější lidi planety, kteří se zavázali věnovat většinu svého majetku na dobročinné účely. Mezi signatáři Giving Pledge je například bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Bezosová, Elon Musk, Mark Zuckerberg a Richard Branson.

Hausenblas je zakladatelem společnosti Adler, jednoho z největších evropských výrobců reklamního textilu, a přepravní aplikace Liftago. Ve společnosti Adler vlastní 50procentní podíl, ve firmě Liftago mu pak připadá 42procentí podíl. Hausenblas se také angažuje v politice a od roku 2014 je zastupitelem v Ústí nad Labem.

Hausenblas se věnoval filantropii už dříve. V době první vlny covid-19 chtěl pomoct státu dodávkami ochranných pomůcek. Nejprve zamýšlel zajistit výrobu roušek ve výrobnách jeho firmy Adler v Bangladéši, ale to se nakonec ukázalo jako nereálné. Nakonec Česku zajistil dodávky respirátorů přímo z Číny. Ale po jarní zkušenosti se státními institucemi, jak řekl Seznam Zprávám, by do stejné situace znovu nešel.

Reklama

Doporučované