Hlavní obsah

Havajská sopka stále chrlí lávu a kameny. Nikdo neví, kdy se uklidní

Aktivní havajská sopka Kilauea.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Vybuchlá havajská sopka Kilauea stále chrlí lávu a kameny. Odborníci nedokážou odhadnout, kdy se uklidní.

Článek

Z kráteru havajské sopky Kilauea se rychle šíří láva a policisté nabádají obyvatele a turisty, aby se vyhnuli kritickým místům.

Žhavé magma vytéká zatím do dříve vyklizených oblastí, ale záchranáři přesto upozornili obyvatele okolních osad na možnost povinné evakuace. Sopka je neklidná už třetí týden a vulkanologové se zdráhají předpovědět, kdy řádění živlu ustane.

Láva, roztavená hornina ze sopečných erupcí, se šíří z několika trhlin, které se postupně rozšiřují. Zároveň unikají do ovzduší jedovaté plyny a popel, který pokrývá okolní stromy a obydlí.

Erupce, které začaly ve čtvrtek, mohou podle expertů v příštích dnech pokračovat. „Nelze zjistit, zda nynější exploze jsou začátek nebo konec. Situace je nejistá,” citovala agentura AP Toma Shea, vulkanologa z havajské univerzity.

Probuzená havajská sopka zatím nezpůsobila zranění či úmrtí lidí. Ohrožena prozatím není ani letecká doprava, život na největším havajském ostrově běží nerušeně dál, obchody jsou otevřené a turistický ruch neustal. Lidé žijící v okolí sopky ale v minulých dnech od záchranářů dostali plynové masky a připravují se na možné další erupce.

Podle vulkanologů může nynější stav trvat i několik měsíců. Jakmile se láva dostane na úroveň hladiny moře, může navíc dojít k výbuchům způsobeným parou vznikající při kontaktu vody se žhavou hmotou. Obdobná situace nastala podle pamětníků v roce 1955, kdy Kilauea komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované